Zsúfolásig megtelt a zirci bazilika

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_DSCN4193.jpgZsúfolásig megtelt a zirci bazilika Böjte Csaba ferences szerzetes szentmiséjén és a Magyar Örökségdíjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar koncertjén. Városunk az első állomása volt a VIII. Balatoni Csillagösvény Missziós Körútnak augusztus 17-én. A helyi eseményt a Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász szervezte.

A missziós körút célja, hogy adományokat gyűjtsenek a székelyföldi gyermekek zenei neveléséhez szükséges feltételek megteremtésére. A bazilikában tartott koncertet követően a kórusvezető bejelentette, hogy időközben kapták a hírt, mely szerint súlyosbodott az egyik kórustagjuk barátjának az állapota, akinél korábban daganatos betegséget diagnosztizáltak, ezért Zircen az ő gyógykezelésére gyűjtenek. A gyermekek éneke tehát egy még fontosabb cél érdekében járta át a templomot.
Böjte Csaba a délelőtti órákban érkezett Zircre, a helyi karitász részéről Ulrich Józsefné csoportvezető és önkéntes munkatársa, Csombor Mariann fogadta őt. A Zirci Ciszterci Apátságnál egy beszélgetésre került sor Bérczi L. Bernát apáttal, majd megtekintették a sörmanufaktúrát. Innen első útja városunk egyik meghatározó vállalkozásához, a jótékony kezdeményezéseket is rendre támogató Vezir-Hús Kft-hez vezetett, ahol megáldotta a trianoni emléktáblát, mely az üzem udvarán, egy óriáskövön mutatja a hazánkat ért veszteségeket. Horváth István, a cég ügyvezetője bemutatta a húsüzemet, és természetesen a kolbászkóstoló sem maradhatott el. Csaba testvér az ebédet Szépalma Hotelben fogyasztotta el, Wagner Balázs igazgatóval egy sétát is tettek az impozáns, turisták által kedvelt létesítmény területén. A következő állomás a Hoffer-tanya volt, amelyet szintén megáldott a szerzetes és egy emlékfa-ültetésre is sor került.
A szeles időjárás miatt az előre tervezett eplényi libegőzés elmaradt, kora délután a Pintér-hegyi Parkerdőre látogattak el, ahol zirci animátorok gondoskodtak az énekesek fellépés előtti tartalmas szabadidő-eltöltéséről.
A Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont Gobelin-termében sajtótájékoztatót adott Böjte Csaba erdélyi ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, elnöke és Nagy Éva Vera nővér, a Magyar Örökségdíjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar kórusvezetője. Csaba Lilla köszöntötte a vendégeket, a rendezvényt pedig Bérczi L. Bernát apát nyitotta meg, aki köszönetét fejezte ki Böjte Csaba testvérnek, hogy elfogadta a karitász meghívását. Jelen volt Ottó Péter polgármester, Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese, Szíjártó László atya, a Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatója, Barna Tamás, a Balaton Csillagösvény koordinátora és a helyi szervezők is.
Nagy Éva Vera nővértől megtudhattuk, hogy a történet 2004-ig nyúlik vissza, amikor a Boldogasszony Iskolanővérek közösségének a képviselőiként Erdélybe költöztek. Szovátán telepedtek le, a Felső-Nyárádmente és a Sóvidék falvaiban kezdtek el tanítani és kolléganőjével, Czakó Gabriellával indították ezt a missziót, előbb egy mozgó énekes iskolát hozva létre. Csaba testvér otthonaiban is tanították a gyerekeket, akivel már kezdetben is együttműködtek és így elég gyorsan létrejött a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar, ami aztán gyermek- és ifjúsági karrá nőtte ki magát. – Nyolc évvel később a kulturális, közösségépítő és egy kicsit szociális jellegű missziónak egy központot álmodtunk meg, amihez az egyházközség egy gyönyörű telket adományozott a részünkre. Csaba testvér mellénk állt, és azt mondta, segít nekünk abban, hogy ha eljövünk missziós körutakra, akkor ő prédikál, a gyerekekkel pedig énekelünk, és jó emberek adományából felépülhet a telken a ház – hangzott el a kórusvezetőtől.
Beszélt arról is, hogy a Balatoni Csillagösvényt Barna Tamás álmodta meg, akivel akkor találkozott, amikor meglátogatta az ajándékba kapott telket, és nagy hűséggel, immár kilenc éve hívja munkatársai segítségével a csoportot, ami óriási élményt jelent a gyerekeknek, tejben-vajban fürösztik őket, ők pedig cserébe szép kórusmuzsikával ajándékozzák meg a közönséget.
„Úgy érezzük, hogy mindenki boldog, Csaba testvérnek pedig hálásak vagyunk. Ezek a körutak egyfajta lelki gyakorlattá is váltak a kórus számára” – fűzte hozzá Vera nővér.
– A kedves nővérek egy mikrobuszban laktak, az volt a fészkük. Jöttek-mentek, a falvakban összeszedték a gyerekeket, és nagyon szépen énekeltek. Közel ötszáz gyereket mozgattak, próbáltak pályázni, de abban az időben még nem nagyon volt erre lehetőség, és azt mondtam, énekből, jókedvből, gyerekkacagásból rakjunk fészket ennek a nagy pacsirtaseregnek! – emlékezett vissza a kezdetekre Böjte Csaba ferences szerzetes. Hozzátette, a gyermekkórus egyre több helyen lépett fel, külföldre is eljutottak, diplomát kaptak a szereplésükért, szép eredményeket értek el, ennek következtében sokan melléjük álltak, és az adományokból felépült a megálmodott ház az üres telken. Csaba testvér kiemelte, hogy
a napsütéses balatoni nyarak ellenére is eljöttek az emberek a templomokba, előfordult, hogy nyolc-tíz állomása is volt a körútnak. Számára is nagy élményt jelentek ezek az alkalmak, az evangélium hirdetésének a lehetőségét is látja benne. Szólt arról is, hogy minden körút egy tematika köré épül, az idei évben az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust állították a központba.
Böjte Csaba a sajtótájékoztatót követően arborétumi sétával készült lélekben a szentmisére, melyre a várakozásoknak megfelelően nagyon sokan összegyűltek, szinte az állóhelyek is elfogytak a bazilikában, így hallgatta a közönség a ferences szerzetes lélekerősítő gondolatait. Hosszan tartó tapstól visszhangoztak a templom falai a gyermekkórus előadását követően. A fiatalok a mosolygós arcuk után a gyönyörű énekhangjukat is megmutatták, szívből jövő dalcsokorral ajándékozták meg a közönséget.
A csoporttal nyolc moldvai csángó fiatal is érkezett, akik vezetőjükkel együtt több mint ezer kilométert tettek meg, hogy néptáncukkal megörvendeztessék a zircieket. Csatlakoztak hozzájuk az énekesek is, és többen kedvet kaptak a közönség soraiból, hogy együtt ropják a távolból érkező vendégekkel, közös körtáncot jártak a templomudvaron, ezen a lélekemelő késő nyári estén.
Az esemény szervezője, a Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász ezúton is köszönetét fejezi ki a támogatóknak, akiknek köszönhetően a vendéglátás megtörténhetett, és természetesen azoknak is, akik pénzadományaikkal köszönték meg a gyerekek fellépését.
A VIII. Balatoni Csillagösvény Missziós Körút augusztus 22-ig, vasárnapig tart, további állomásai Balatonfüred, Balatonalmádi, Székesfehérvár és Balatonfűzfő városok lesznek.
Kelemen Gábor
www.zirc.hu