200 motor, 300 résztvevő, 15.000 lej

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/Alapitvany/Rolunk_irak/vh500motorosok-kovacskatalin220090824.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/Alapitvany/Rolunk_irak/vh500motorosok-kovacskatalin220090824.jpg

ImageGyergyószentmiklós, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Bihar, Szatmár, Hunyad és Kolozs megye, valamint Magyarország és Felvidék. Chopper, enduro, sport, cross. Ezekről a helyszínekről és ilyen típusú motorokkal 300 résztvevő megközelítőleg 15.000 lejt gyűjtött össze a Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes által Gyergyószentmiklóson létesítendő bentlakás rendbetételére.

A Vásárhelyi Hírlap munkatársai is elkísérték a Marosvásárhelyről szombat reggel elindult 15–20 motorost Gyergyószentmiklósra, majd Gyergyószárhegyre. A Déva V. nevű túra célja, hogy segítse a Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes által felkarolt árva- és nehéz szociális hátterű gyerekeket. A marosvásárhelyi Plum Brandy Bikers MC által vezetett csapat szervezetten, egymás mögött, illetve ahol a közúti forgalom engedte, egymás mellett haladt, és néhány kisebb esettől eltekintve gond nélkül érkezett meg Gyergyószentmiklósra, ahol a Székelyudvarhelyről, Csíkszeredából, Sepsiszentgyörgyről, Bihar, Szatmár, Hunyad és Kolozs megyéből, valamint Magyarországról és Felvidékről érkező chopperesek, endurosok, sport, cross-motorosok gyülekeztek.
A bunkó Neamţ megyei sofőr
Említésre érdemes azonban annak a Neamţ megyei rendszámú BMW terepjárót vezető sofőrnek a magatartása, aki a Bucsinon át vezető út rendkívül rossz minőségű szakaszán befurakodott a motorosok közé, némelyet majdhogynem elütött és a széleken tátongó szakadékokba taszított a kanyargós, kátyús terepen. Ez azért is érthetetlen és elfogadhatatlan, mert a kétkerekűsök nem csigatempóban, hanem a viszonyoknak megfelelően haladtak, és a BMW-s csak a Bucsinról lefelé vezető egyenes szakaszon tudta megelőzni őket.
Levegőt csomagolna a 90 éves Ervin atya
A gyergyói parkolóban több mint 200 motorkerékpár és 300 résztvevő gyűlt össze, innen indultak a „hadiszállásra”, a gyergyószárhegyi ferencesrendi kolostorhoz. A túra célja ezúttal nem kizárólag a találkozás volt, hanem adományokat hoztak a gyergyói volt városi szülészet átalakítására, felújítására. Itt Böjte Csaba az árvagyerekek számára bentlakást létesít, akik így a helyi középiskolában tanulhatnak tovább anyanyelvükön, magyarul. A színpadon a gyerekek több csoportja mutatta be versből, dalokból és táncból álló előadását, majd szót kapott a házigazda, a 90. életévét jócskán taposó Ervin atya (fotó). „Hamarosan vállalkozásba kezdek. Hegyi levegőt fogok csomagolni, és jó pénzért eladom az amerikaiaknak és a nyugatiaknak. Maguknak, nektek, a helybélieknek és a támogatóinknak azonban grátisz” – fogalmazott az atya, majd elmesélte első motoros élményét, és kiemelte a közösség, valamint a székelyföldi magyar árvák, nehéz szociális és anyagi hátterű gyerekek felkarolásának, nevelésének fontosságát.
Egy tanknyi benzinből gyermekotthont
Az est fénypontja a motorkerékpárra felszerelt tulipános láda tartalmának közlése volt. A felhívás úgy szólt, hogy mindenki egy tank benzin árának megfelelő összeget ajánl fel: több mint 1 millió forintnyi, azaz 15.000 lejnyi adomány gyűlt össze. Szervezett körülmények és a törvény betartása mellett a gyerekek kipróbálhatták, milyen érzés kétkerekűn ülni. A jó hangulatról a helyi Narancsok és a kolozsvári Knock Out zeneka­rok gondoskodtak.
A kezdetekről...
A kezdeményezés 2005-re tehető, amikor az akkori magyar kormány jókora pénzösszeggel járó, magas állami kitüntetést kívánt átadni Böjte Csaba ferencrendi szerzetesnek gyermekmentő tevékenységéért. Böjte Csaba ezt a kitüntetést – 2004. december 5-e miatt – visszautasította. Ekkor Bújdosó Janó magyarországi férfiú úgy gondolta, mégiscsak segíteni kellene valahogy. Ezért a Born to be Wild magyarországi motoros életmódmagazin hasábjain felhívást intézett az ország bikereihez: egy tanknyi benzin árát kellett összedobni és azt közös túra keretében eljuttatni Dévára, Böjte Csaba árvaházához. A felhívás sikeres volt, az adományozó túrákon azóta is több száz motoros vesz részt.

G. B.

www.vasarhelyi-hirlap.ro