Nyafogás helyett drukkoljunk!

Nyomtatás

ImageIdén is több százezer zarándok érkezik a világ minden tájáról az erdélyi csíksomlyói búcsúra. A szombati ünnepi szentmisén Böjte Csaba dévai ferences szerzetes lesz a szónok. Csaba testvérrel beszélgetett a HírExtra. 

 

 

Május 21-én, pénteken a 19 órakor kezdődő szentmise nyitja meg a 443. csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot és búcsút. A szentmisét követően a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás kezdődik.

Május 22-én, szombaton reggel 7-kor és 8-kor, valamint este 19 órakor lesznek szentmisék a kegytemplomban. Az ünnepi szentmise 12.30-kor kezdődik a két Somlyó-hegy közötti nyeregben a Hármashalom oltárnál. Az idei búcsú szónoka Böjte Csaba, dévai ferences szerzetes.
Mit üzen a magyarországiaknak Csaba testvér Pünkösd alkalmából?
Nagyon szomorú dolgok történnek mostanában, gondoljunk csak az elmúlt napok hatalmas árvizeire, sok ember elvesztette összegyűjtött javait, de itt Romániában is nagyon nehéz gazdasági helyzet van. Olyan jó dolog tudni, hogy a mi Urunk, Jézus Krisztus azt mondja magáról is és a Szentlélekről is, hogy ha ők el is távoznak a földi világból, akkor a mennyei Atya új vigasztalót küld nekünk.
Hiszem azt, hogy Isten, a Szentháromság a mi vigasztalónk, bátorítónk, erősítőnk. Azért is vigasztal, mert tudja, hogy mi erősebbek, jobbak, ügyesebbek vagyunk, mint a körülöttünk lévő nehézség. Ezt összefogással és szeretettel legyőzhetjük. Azt hiszem, hogy mindannyian Isten képére, hasonlatosságára születtünk és valahol az a feladatunk, hogy egymást vigasztaljuk és bátorítsuk a nehézségekben.
Összefogással és kitartással győzzük le a rosszat és építsük tovább Isten országát. Ne csak imádkozzunk, hanem kitartó munkával is építkezzünk, ne csak Magyarországon, hanem Erdélyben és az egész Kárpát-medencében.
A nehéz gazdasági és természeti körülmények valamilyen szinten összekovácsolhatják-e a szétszakadt magyar nemzetet?
Dévai Szent Ferenc Alapítvány
A Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által létrehozott gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben embertelen körülmények között, sokszor az éhhalál szélén tengődő gyermekek felkarolása. Böjte Csaba és munkatársai áldozatos munkájának köszönhetően mára már több száz gyermek nevelkedik az intézmény valamely otthonában, megmenekülve a mérhetetlen nyomor jelentette kilátástalan sorstól.
Forrás: wikipédia.hu
Minél több a gond és a probléma, egy család annál jobban össze kellene zárjon, ugyanígy egy nemzet is a nehézségek közepette. Ne egymásban keressük a bajt, hanem egymásban keressük a megoldást; ez lenne a legfontosabb.
Ugye amikor a kis Jézus elveszett, akkor Szűz Mária és Szent József együtt indult megkeresni a kisdedet, akkor éppen az volt a gondjuk-bajuk és nem adták fel! Azt gondolom ugyanígy népünk, nemzetünk is bármilyen gondban van, ne egymásban keressük a hibát. Nem a veszekedés, az acsarkodás a megoldás, hanem a szeretet és az összefogás.
Milyen irányt szeretne mutatni idén a Csíksomlyón összesereglő zarándokoknak? Mire kell figyelnie az egyénnek a mai időkben?
Én a lelkem mélyén mindig optimista voltam. Isten a semmiből vezetett el minket idáig, biztos hogy tovább is fog vezetni bennünket. Kérdés, hogy merjük-e megfogni a Jóisten kezét és merünk-e felemelt fővel, nyugodtan előre menni.
Szent István királyunk például kapott egy történelmi feladatot és azt megoldotta ötösre: kitalálta a középkori Magyarországot, megálmodta és létrehozta. De ugyanezt látom népünk más nagyjainál is. Amikor Márton Áront felkérték, hogy legyen az 1919-ben Romániába szakadt egyházmegye főpásztora, akkor már fújtak a második világháború szelei. De nem utasította vissza a munkát, hanem elvállalta a feladatot.
Az lenne a jó, ha mindannyian a magunk feladatát meg tudnánk oldani. Ne nyafogjunk, ne a sebeinket mutogassuk!
A Szűzanya hihetetlen nagy feladatot kapott, meg kellett szülnie a megváltót egy olyan korban, amikor például Heródesnek sem voltak jó gyermekvédelmi elképzelései. De mégis örömmel vállalta ezt a felelősségteljes feladatot.
Sokkal sikeresebbek, eredményesebbek tudnánk lenni, ha a magunk feladatait, nehézségeit örömteli lendülettel végeznénk. Hiszem, hogy Isten szentjeinek nagyon sok üzenete van a 21. századi magyarság számára is.
Ismerve az ön tevékenységét, több ezer árva, szegény gyerekről gondoskodik, óvodákat, iskolákat, kollégiumokat épített szerte Erdélyben. Az elmúlt 20 évben elért eredményei, jótettei igazolják fenti gondolatait.
Amikor hozzánk kerül egy gyermek, akkor koldult, keresztülléptek rajta, tehát az önbizalma a porban van. Nem látja magát se szépnek, se jónak. Ha én bízok benne és bátorítom őt, akkor eleinte talán bátortalanul áll neki a feladatainak, de a kisebb-nagyobb sikerélmények erőt és lendületet adnak.
Olyan szép látni, hogy egy egyszerű pásztor gyereke - akinek az apja halálig itta magát- felhív, hogy "Csaba testvér, itt a közgazdasági diploma a kezemben, sikerült!"
Én nem csináltam semmit, legfeljebb bátorítottam és tiszta szívvel elmondtam neki, hogy képes vagy ezt megvalósítani. Mindannyiunknak ez a feladata. A Szentháromság egyik legjellemzőbb vonása a bátorítás.
Az lenne a szép, ha az egész Kárpát-medencei magyarság arcán ez a szép isteni vonás felragyogna. Hiszem, hogy erősebbek vagyunk, mint gondjaink, bajaink és képesek vagyunk ezeket megoldani.
Egy ország vezetésének is fontos részét képezheti ez a fajta gondolkodásmód?
Egy futballmeccsen is igénylik a nagy, kemény játékosok, hogy bátorítsák, szurkoljanak nekik a lelátókról. Még egy erős embernek is szüksége van erre. Hát akkor egy népnek, nemzetnek mekkora szüksége van a drukkolásra!
A médiának egyik első és legfontosabb feladata az lenne, hogy galeri legyen: drukkoljon a játékosoknak, azaz a politikusoknak. Orbán Viktor, vagy bárki más is rúghat mellé, nem igaz? De azért kell szorítani, hogy ne rúgjanak mellé. Azon szorítsunk, hogy elgondolásaik, javaslataik bejöjjenek.
Nagyon hülyén nézne ki a lelátón az a szurkoló, aki egyfolytában csak pánikolna, hogy kikap kedvenc csapata. Az lenne a feladata a médiának és mindenkinek, hogy bátorítsuk egymást.
Legyen bennünk spritusz, merjünk nagyok lenni?
Ha az ember nagyon fél attól, hogy a kutya megharapja, hát könnyen beleharaphat az a kutya. Azért megyünk ki a foci, vagy a focipályára, mert győzni akarunk, tehát viselkedjünk is úgy. Eredményesebb lenne a politikusaink, vezetőink munkája, ha tudnánk drukkolni nekik.
Nem hurráoptimizmust várok el, hanem egy őszinte bizalmat arra nézve, hogy van megoldás. Hiszek abban, hogy az emberiség nem egy zsákutca előtt áll. Azt mondja a tudomány, hogy a Jóisten 4,5 milliárd éve vezeti a világot. Képes lesz tovább is vezetni, bármennyi buktató is áll előttünk.

Csaba testvér éppen útban volt a Bákó megyei Pusztina felé, amikor a HírExtra interjút készített vele. Elmondta, hogy a csángó testvérekkel tart szentmisét, ahol imádkoznak a magyarországi árvízkárosultakért is.

hirextra.hu