A zarándoklásra sosincs rossz idő, legfennebb gyenge ember

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Csiksomlyo-2010/viewsize/img_9192.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Csiksomlyo-2010/viewsize/img_9192.jpg

ImageEgész évben az idei pünkösdi búcsú mottója, a Most segíts meg, Mária! fogadja a zarándokokat Csíksomlyón – több száz ezer ajakról hangzott fel pünkösd szombatján is a keresztalják útján, a nosztalgiavonatokon, a Gyimesekből Somlyóra vezető zarándokösvényeken, a kálvárián és a Nyeregben. Akik a megbízhatatlan időjárás mellett is az engesztelés, ima útját választották, a legnagyobb magyar zarándoklat lelki élményeiben és pápai áldásban részesültek.

Ahova gyökereink kötnek, ott a lelki megtisztulás kútfője – érzik a gyalogszerrel érkezők. Hitvalló jelenlétet visszhangzott a két Somlyó hegye, a kegytemplomban végeérhetetlenül kanyargó sorok látványa, az énekszó. Jelezte a zászlókon a búcsús szentelmény, a zöld: Mária útját az önátadás, az Istenre hagyatkozás és alázat életösvényén.
Lelki hidakat emel Csíksomlyó: akik Szent Csillagát köszöntik, páratlan élményben részesülnek. Idén a világegyházi híd pillérei: Francisco-Javier Lozano bukaresti apostoli nuncius, José Rodríguez Carballo, a világ ferenceseinek legfőbb elöljárója volt. Lelki pillérként legszívhezszólóbb Csaba testvér bátorítása. „A keresztény ember a nehézségek közepette nem elkeseredik (…) összeteszi a kezét, és kéri az élő Istent. Aki azt mondotta nekünk, hogy bármit kérünk az Ő nevében, megadja azt nekünk”.  (…) Drága barátaim, a nehézségek, a gondok közepette ne a korlátainkat nézzük csupán! Kicsik vagyunk, egy marék porból teremtett bennünket az Isten, de az élő Isten teremtett bennünket, és arra hívott, hogy legyőzzük gondjainkat, nehézségeinket, összefogjunk”. Milyen jó lenne, ha Szűzanya, Jézus, Szent István nyomán járnánk! Márton Áron vállalását tanulnánk el, Domokos Kázmér jövőt remélő hitével az üszkös romokon szentélyt építenénk. Szent földdé az imádság teszi lakhelyünket, egymás bátorítása élhetővé napjainkat. Nem a csüggedés Lelkét kaptuk! „Mindenkinek jólesik, ha valaki megsimogatja, és azt mondja: fog ez menni!” Házi feladatunk Csaba atyától: bátorítsuk egymást!
Molnár Melinda