Jó tett helyébe: Böjte Csaba gyergyói családlátogatása

Nyomtatás

ImageGyergyószárhegy, Gyergyószentmiklós és Remete után most Csomafalván is szociális napközi létesül, a  Dévai Szent Ferenc Alapítvány így a teljes Gyergyói-medencét megajándékozza szeretetével, valamint anyagi, lelki és szellemi támogatásával.

 

 

„Ha egy fiatal, házasulandó fiú úgy döntene, hogy a szíve vágya egy nagy családos, sok gyerekes, ügyes kis menyecske, akkor csak jelentkezzen és egy délután alatt el tudjuk intézni a dolgot”, meséli aranyat érő humorával Böjte Csaba testvér, a dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője az általa működtetett, szociális segítségnyújtásra berendezkedett napközik, anyaotthonok, családok egy-egy élettörténetét. De ugyanilyen kedvesek a gyerekek által kiötölt helyzetek: egy alkalommal házifeladatként kapták, hogy ha nehéz sorsú gyerekekről hallanak, akkor mindenképpen jelezzék ezt Csaba testvérnek. A kicsik számára az erdőben nevelkedő, a mostohájuk által kínzott testvérpár története oly hitelesnek bizonyult, hogy Jancsit és Juliskát is befogadták volna, egy nevelői mese hatására.

ImageTizenhárom napközis csoport, négy szociális család egyenként húsz gyerekkel – lassan öt éve annak, hogy közel háromszáz nehéz sorsú gyereket ápol, igazgat, irányít a dévai Szent Ferenc Alalpítvány. Szociális ellátást kapnak, ruhát, tanszert, ebédet, szabadidős programokat és rengeteg szeretetet, odaadást. Gyergyószárhegyen két szociális család fogadta be a gyerekeket, és ha minden a tervek szerint halad, ősszel indul a harmadik is. De szintén őszire tervezik a gyergyószentmiklósi Gyilkos-tó sugárúton lévő régi szülészetből átalakított otthon indítását is, ahol nem csak kicsik, de a továbbtanulni vágyó ifjak is otthont találnak. Ugyanakkor a napokban sikerült megvásárolni egy kis, egyszerű házat Gyergyócsomafalván, ahová átköltözhet az eddig Remetén működő szociális napközi otthon. De Alfaluból is jött már kérés a Szent Ferenc Alapítvány felé, és ha a közeljövőben nem is, de amint lehetőség lesz rá, tovább bővül a szociális lánc, mondta el Böjte atya.
Életre nevelést ajándékba
„Mindig kikerül valahonnan, amire szükségünk van. Nagyon jó szándékú emberek is lakják ezt a földet, akik segítenek. Mivel családias, otthonos lakásokat alakítunk ki, így mindenre szükség van, amire egy rendes háztartásban is: a hűtőszekrénytől a cserepes virágig, a hintától a szánkóig. Ha valaki elengedné nagyon a fantáziáját és azt mondja, hogy akar egy medencét adni, akkor mi nem bántjuk meg, szívesen elfogadjuk, mert úgy vagyunk ezzel, hogy amit kapunk, azt nem kell megvenni”, csillogtatja meg huncut mosolyát a kérdésre, hogy milyen anyagi alapból lehet a mai világban több mint kétezer gyereket ellátni.
ImageA Szent Ferenc Alapítvány nagyon egyszerű, ugyanakkor hatékony és teljesen nyitott könyvelés rendszert alkalmaz: napi fél eurót számolnak egy napközi otthonba járó gyerek után, ami havi tizenöt eurót jelent, ez pedig húsz gyerek után háromszáz euró havi bevétel. Ezzel a nevelő gazdálkodik, benne van a bérezése és a szükséges ellátás, fenntartási költségek. A bentlakó gyerekek után ez az összeg egy euróra emelkedik. Ha valaki talán úgy döntene, hogy szívesen felajánlaná egy gyerek havi ellátásának az összegét az alapítvány számára, azt szívesen fogadják.

Csibi Márti