Újabb otthon Csaba testvér gyerekeinek

Nyomtatás

ImageÚj szociális központ létesül Gyergyószentmiklóson. Böjte Csaba atya új otthona környékbeli rá­szoruló gyerekeket fogad majd.

 

 

 

 

Gyerekek befogadására alkalmas otthonos lakássá alakítják a gyergyószentmiklósi régi szülészet épületét. A kivitelezés már elkezdődött, a megbízó a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. A régi épület teljes átépítésre szorul, a munkálatokat egy csíkszeredai cégnek egy év alatt kell befejeznie.

Az alapítvány vezetője, Böjte Csaba szerzetes elmondta, a környékbeli gyerekotthonok, napközik felcseperedő fiataljai számára szeretnének otthont biztosítani itt, hogy továbbtanulhassanak. Mint részletezte, folyamatosan nő azoknak a gyereknek a száma, akik az alapítvány segítségét kérik, ezért egyre több otthont próbálnak létesíteni. „A család funkcióit vállaljuk át részben” – közölte az atya, hozzátéve, éppen ezért igyekeznek minél barátságosabbá tenni az ilyen otthonokat. Az alapítvány nemrég Gyergyócsomafalván is megvásárolt egy régi házat, a nyár folyamán azt is átalakítják szociális központtá. A Gyergyói-medencében különben már közel háromszáz gyereknek biztosítanak szociális ellátást.

Böjte atya elmondta, az otthonokat adakozó kedvű vállalkozók és magánszemélyek segítségével tartják fenn, de támogatást kapnak a polgármesteri hivataloktól, megyei önkormányzatoktól és közbirtokosságoktól is. A felújításra váró épület egyébként a két világháború között épült dr. Nagy Endre orvos jóvoltából. Hosszú ideig szülészetként működött, mivel azonban a város lakossága egyre nőtt, nagyobb helyiségre volt szükség a kismamák számára, és az intézmény átköltözött a Kárpátok utcai jóval tágasabb épületbe. A ház állapota folyamatosan romlott, az ablakok betörtek, a falak omladozni kezdtek, végül a tulajdonos a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak adta el.


Lázár Hajnal 

www.honline.ro