Böjte Csaba a Magyar Televízióban

Nyomtatás

ImageErdélyi Fioretti címmel az Ünnepi Könyvhéten mutatták be Budapesten az erdélyi ferencesek megpróbáltatásairól megemlékező összeállítást. Csaba testvér Gál Emese mikrofonja előtt a rend viszontagságos időszakáról és a közösség jelenéről beszélt.

„Végül győzedelmeskedtek a rendszer fölött, mint ahogy Szent Ferenc is megszelídítette a garázdálkodó gubbiói farkast” – írja Sarány István az erdélyi ferencesek hányattatásáról írt könyve fülszövegén. Az optimista kicsengés pirruszi győzelmet jelent, hiszen a rendszerváltásig a hitüket tartó
szerzetesek százait alázták meg lelkileg, fizikailag. Az Erdélyi Fioretti című kötet ezen idősebb „aprószenteknek” állít emléket. A kálvária 1952. augusztus 20-án vette kezdetét, ekkor internálták a ferences rendtartomány mintegy 150 tagját. Az ezt követő tizenkét év a megaláztatások, próbatételek ideje volt, de hatvanas évek sem hoztak megnyugvást a rend életében, a ceauşescui éra újabb fortélyos félelmet jelentett számukra.
A Kárpát Expressz hétfői vendége Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője e könyvvel kapcsolatban beszél az erdélyi ferencesek háború utáni nehéz korszakáról, a rendszerváltás utáni megújulásról és a rend jövőjéről.
„Szent Ferenc atyától a jókedvet tanultuk meg – hangsúlyozta a ferences testvér és hozzátette. – A legnehezebb időkben, a két háború között és a második világháború után is mosolyt csaltunk a küszködő, reményvesztett emberek arcára. Ferences barátoknak hívnak minket az emberek, s a barát szó minket is kötelez.”
A nézők a műsort hétfőn láthatják.
Adás: 2010. július 12., hétfő, 5.23 (m1, m2), ismétlés; 12.30 (m1, m2)
Dr. Csermák Zoltán