Ferences rendi támogatásban részesülhet Felsőbánya

Nyomtatás

ImageFelsőbánya legpatinásabb épületének sorsa nem csak jelenlegi és rohamosan romló állaga miatt foglalkoztatja a felsőbányaiakat, hanem egy megfelelő használati cél megtalálására miatt is. Az ősök öröksége nem mehet tönkre, nem kerülhet a romlás áldozataként romhalmazba, mindenki kötelessége, aki valamit tehet érdekében, hogy az üresen álló épület ismét a városközpont fénypontjában, használt, megfelelően működő épületként díszelegjen.


Ft. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes nagybányai látogatása nem sokkal előbb vált ismertté. Ezt jóval megelőzőleg jött szóba áldásos tevékenysége hivatalos és társadalmi körökben. Amikor gondok merültek fel a felsőbányai zárda sorsát illetően, az oktatás irányításával foglalkozó illetékesek Böjte Csaba testvér segítségére gondoltak. A fejlemények miatti okokból a felkérés elmaradt. Nem sokkal előbb, de a látogatásról még nem tudván, cikket közöltem az akkori gondolat kapcsán: Az irgalmas nővérektől a ferencesekig címmel. Ebben is az egyházi tulajdonban lévő zárdaépület használhatóvá tételére gondoltam, az Erdélyben nagy számban működő gyerekotthonok példájára, melyek mind Csaba testvér munkájának eredményei. Kihasználva az alkalmat és lehetőséget, a Főtér Fesztivál szervezőinek jóvoltából, hivatalosak voltunk a közös vacsorára, hogy szűkebb körben érdeklődhessünk egy szociális intézmény működtetésének lehetőségeiről. Sem a város alpolgármestere Szakács Levente, sem én nem számítottunk túllépni a jogos és törvényes kereteket, de mivel számunkra is aggasztó a kiürített zárdaépület sorsa, mint Felsőbánya építészeti értéke és használhatóvá tétele, szerettük volna felkelteni Böjte atya érdeklődését. Ha megfelelő lépések történnének az illetékes egyházi hatóságok részéről, talán nagy lépés lenne ez irányban. Az elképzelést támogatni fogja Ft. Lieb József kerületi esperes is.
Beszélgetésünk rendkívül érdekes volt. Jelen volt dr. Váradi Izabella tanfelügyelő és Ludescher István Nagybánya ideiglenes polgármestere. Megtudtuk, hogy Böjte atya nem működtet tanügyi intézményeket. A több mint 2000 gyerek, csecsemőkortól egyetemista koráig szociális otthon példájára működtetett gondozásban részesül. A beszédében elmondott példák szerinti tanítást kapják, életre, becsületre, a nehézségek elviselésére oktatják őket. Megyénkben nem működik ilyen intézmény, de ha kérés, igény lenne, lehetőség nyílna a Szatmári Egyházmegyében, a közigazgatásilag számított Máramaros megyében is hasonló létesítményre. Mindezt a karitatív, szociális tevékenységet a ferences rendi atya nem égből kapott adományból váltja valóra. Sok támogatás, hozzáállás, munka szükséges elsősorban a helybeliek részéről vállalkozók, szervezetek, bel- és külföldi jótevők segítségével. Nem zsákmányra kell számítani. Egyház, város, lakosok, tehetősebb és szegényebb jótevők áldozatos viszonyulása hozhat létre szociális otthont, amire a jövőben talán nagyobb szükség lesz mint eddig. Utánpótlás? Lenne bőven. Az illetékesek és tenni akarók szándéka lesz a meghatározó elsősorban, majd azután bekapcsolódhat bárki, aki „küzdeni akar az életért”, akik a Szent Család példájára szeretnének családot látni és nevelni a társadalomban. Adja Isten, hogy jó szándék vezéreljen mindenkit, mint ahogy vezérli Ft. Böjte Csaba atyát.

Hitter Ferenc

nagybanya.ro