Csaba testvér: „Merjük egymást felrázni!”

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Lelkigyakorlat-szent-pio-lelkigyakorlatos-hazban/viewsize/DSCF9309.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Lelkigyakorlat-szent-pio-lelkigyakorlatos-hazban/viewsize/DSCF9309.jpg'

DSCF9309.jpgAhogy a törött végtag izmai elsorvadnak a gipsz alatt, ugyanúgy a kibontakozásra meghívott ember is sorvadozik a súlytalan élet alatt – summázza tapasztalatait a Szent István-terv kidolgozója, Böjte Csaba ferences szerzetes. Pénteken minden talpalatnyi hely megtelt a székelyudvarhelyi lelkigyakorlatos ház Szent Pio, illetve Szent Márta-termében. Akik nem fértek be, a kápolnában kivetítőn követhették az előadást. Sokan pedig a hó és hideg ellenére az utcáról is hallgatták.

Köszöntés és az együtt elmondott Miatyánk után Csaba testvér életével, munkájával hitelesített vagy megélt történetek alapján szólt arról, milyen kitörési lehetőségek vannak a csüggetegségből, avagy milyen emberhez méltó, Istennek tetsző célokat lehet megfogalmazni mindazoknak, akik nem találják helyüket szülőföldjükön.
„A reális, nemes feladatok hiánya a tájat gaztól felvert parlaggá teszi, az embert meg csőcselékké vadítja. Megállapítható, hogy ez az út hosszú távon nem járható. Az embernek méltó célokat, álmokat kell megfogalmaznia, olyanokat, amelyek emberibb létet biztosítanak a családoknak.”
A számolatlan érkező negatív tartalmú hírek elbizonytalaníthatják még a keresztény embert is. Elég Udvarhelyszéken végigmennünk, láthatjuk, olyanok falvaink, „mint egy fekete-fehér film”. A romos házak, az elvándorlás, a munkanélküliség, árva gyermekek, a munka helyett segélyek osztogatása nem emel. Pedig „miénk itt a tér, mert mi nőttünk itt fel”.
A hallgatóság hol sírt, hol nevetett, míg meghallgatta, hogyan tehető „piacossá” egy önmagából is kiábrándult fiatalasszony, miként találhatnak egy parányi szeretettől újra egymásra házastársak.
Akik nem hallhatták, tekintsék meg a Székelyhon.ro portálon közzétett videósorozatot!
2012 – Reményeink – Örömeink
Az előadás után a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban vasárnapig zártkörű program keretében tartott elmélkedéseket és szentmiséket Csaba atya, de sort kerített személyes lelki beszélgetésekre is. Abban erősödtek, hogy a személyes remények erősíthetők. „Annyi bátorítást, szeretetet, örömet adott példáival, amit máshol ritkán találunk – vallja az egyik lelkigyakorlatozó. – Ugyanakkor rámutatott, hogyan találkozhatunk a mindennapi apró örömökkel.”
A csoport másik tagja pedig így fogalmazott: „Bár hála Istennek sok szószólója van az Egyháznak, lehet, hogy ő «Csaba királyfi», aki Erdély, a székely nemzet új ösvényét kijelöli.”
Molnár Melinda

{zoomcat catid=1372}