A csíki sörgyárban

Nyomtatás
b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_14883555_1288441287864217_6592081434133633096_o.jpgNemrég meglátogattam a csíki sörgyárat. Engem nem csak a kedves fogadtatás, hanem az a XXI. századi technológia is meglepett, mellyel készítik Székelyföld egyik legkeresettebb nagykövetét, a Csíki Sört! Utána mikor fent a sörbárban megkóstoltam a különféle, finomabbnál finomabb, helyben készült söritalokat, akkor még jobban meglepődtem! Igen, ha Székelyföldön minden amit készítünk ilyen jó, színvonalas lenne, akkor egészen biztos, hogy a fiataljaink nem elmennének, hanem a kint szerzett barátaikkal visszajönnének Székelyföldre!
Tudom, sokan megkérdezik, hogy egy szerzetesnek mi köze van a sörhöz, mit keres egy sörgyárban?! Bajorország a sör egyik fellegvára, fővárosukat Münchent a szerzetesekről nevezték el (mönch -szerzetes). Nagyböjtben kenyéren és vízen böjtölő jó szerzetes atyák terjesztették el Európában a folyékony kenyeret! A csendes munkás életet élő férfiak hamar rájöttek, hogy ha a kenyérhez szükséges alapanyagokat bölcsen, okosan összekeverik, akkor a hosszú böjti szentidő nem tűnik olyan hosszúnak! Akkoriban mindenki járt templomba, a szerzetesek meg jószívűek voltak, így a keresztény hittel nagyon hamar elterjedtek mindenfelé az egymással versengő jobbnál - jobb, nagyszerű söritalok!
Egy Csíkban felnőtt szerzetes barát, egészen biztos, hogy Csíki Sört fogyaszt és azt is ajánlja testvéreinek mértéktelen szeretettel, mértékkel való fogyasztásra!
Csaba t.