Jégtörő Mátyás

Nyomtatás
b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_hovirag.jpegFebruár 24-e Szent Mátyás, „a jégtörő” ünnepe. Mátyás volt az az apostol, akit az áruló Júdás helyett maguk közé választottak Jézus tanítványai tizenkettediknek. Mátyás király is róla kapta nevét, mert Mátyás napjára virradólag (február 23-án este) született.
A Lévi nemzetségéből, Betlehemből származó Mátyás tudós ember volt. Júdás árulás és halála után tizenegyen maradtak az apostolok. Jézus mennybemenetelét követően, pünkösd előtt az ő helyére választották Mátyást a tanítványok szűkebb köréből. Az apostolok szétszéledése után a hagyomány szerint Etiópiában hirdette az evangéliumot. Mátyás vértanúságot szenvedett Krisztusért: nyakazó bárd oltotta ki életét. Ezért ábrázolták bárddal vagy szekercével, s választották az ácsok és mészárosok védőszentjüknek. Attribútumai a kard, a bárd, kövek, kereszt és lándzsa. Az ácsokon és a mészárosokon kívül a halászok is védőszentjükként tisztelik – írja a Magyar Kurír.
Mátyás napja szorosan összefügg a tavaszvárással, Jégtörő Mátyás szekercéje töri meg a jeget, a tél hatalmát. Sok vidéken ismerik azt a népi bölcsességet, hogy ha Mátyás jeget talál, összetöri, de ha nem talál, csinál.