Roma kultúra világnapja

Nyomtatás
b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_170349812_2110006622474524_5500074743506483666_n.jpgAz ENSZ 1971. április 8-át a Roma kultúra világnapjává nyilvánította.Az évek alatt sok roma származású gyereket fogadtunk be és neveltünk fel! A gyerekeknek azt mondom, hogy ha egy szekér előtt két, három ló is van, akkor egyiket sem kell leölni, hadd húzzák a szekeret, hadd haladjunk gyorsabban! Nekem soha nem jelentett nehézséget a székely és a magyar identitás egyeztetése! Mindig is székely embernek tartottam magam és ugyanakkor jó magyarnak is, de megteszek mindent, hogy román állampolgárként ebben az országban megálljam a helyem! Soha nem éreztem, hogy nekem e hármas identitás bármelyikéről is le kellene mondanom!
A gyerekeimtől azt kérem, hogy ne a vagy - vagy legyen a fejükben, hanem az és! Ne a valamit válasszák, hanem a mindent, mert az a gazdagság! Miért ne lehetne valaki jó magyar cigány, hazájának büszke, értékes állampolgára?
A kérdés mindig ugyanaz, mekkora a szívünk? Mert ha jó nagy, akkor egészen biztos, hogy belefér a székely magyar identitás, vagy akár a cigány magyar öntudat! Jézus Krisztus zsidó származású volt, de őt ma a világ valamennyi népe a magáénak érzi és tekinti, az is biztos, hogy Jézus ez ellen nem fog soha, sehol tiltakozni!
Ezen a szép napon azért imádkozom, hogy merjünk, tudjunk egy életre vérszerződést kötni, és mindazok, akik itt élünk a Kárpát -medencében, drága szülőföldünket mindannyiunk örömére tündérkertté tudjuk tenni!
Kép: Két fiatal, mindketten a dévai otthonunkban nőttek fel, az elmúlt napokban házasságot kötöttek, szeretetből örök szövetséget kötöttek Isten oltára előtt.