Mi az oka a mély szegénységnek!?

b_300_300_16777215_00_images_stories_Roviden_guszti.jpgAz iskola célja, hogy a gyermekkel elsősorban megismertessük önmagát, hogy a bontakozó értelem fényénél, a fiatal felfedezze saját képességeit, adottságait, talentumait, majd bebarangolja saját szülőföldje lehetőségeit, szellemi, lelki, anyagi kincseit!

 

Az iskola feladata, hogy megtanítsa számos jó és rossz példa ismertetésével, hogy a rendelkezésre álló értékek bölcs felhasználásával, hogy tud a képzésből kikerülő diák megélhetést biztosítani szülőföldjén, önmaga és családja számára! Minden iskolának ez az elsődleges és a  legfontosabb feladata! A sofőriskola meg kell tanítsa a jövendő autóvezetőt közlekedni az utakon, s ha ezt elmulasztja, - hiába tanított bármi nagyon érdekes és fontos dolgot, - akkor a rábízott növendékének a gyilkosa! Sajnos, végzős diákjaink nagy százalékának úgy tűnik, hogy ma egyetlen dolgot tanítunk meg eredményesen, azt, hogy hogyan lehet egy olcsó buszjegyet venni Nyugat-Európa valamelyik nagyvárosában!
Kemény beszéd, de 25 éves papi szolgálat után azt látom, hogy a szegénység, - bárki bármit is állít, - nem a zsebben kezdődik, hanem a fejben, a gondolkodásban, és itt ér össze az iskola és a mély szegénység! Igen, hogy kiből mi lesz hát abban  hatalmas szerepe van az oktatásnak és a nevelésnek, azaz a képzési központoknak!!!
Néhány évvel ezelőtt, Székelyudvarhely mellett a Nyikó-patak nagy pusztítást végzett! Az árvíz embereket ölt meg, házakat sodort el, gazdaságokat tarolt le! Még azokban a napokban vagy húsz gyereket bevittünk a szovátai gyermekvédelmi központba, olyanokat, ahol a családba tragédia történt, ahol az özönvíz a létfeltételeket teljesen elpusztította. Ezek az egészséges családok, a hatalmas csapások ellenére hetek alatt talpra álltak, és a gyerekeiket szépen mind hazavitték! Igen, ha egy családban az emberek esze, gondolkodása helyén van, ha békességben, szeretetben tudnak szépen együtt dolgozni szorgalmasan, akkor az a család szinte elpusztíthatatlan, az képes hatalmas nehézségekből is rövid idő alatt talpra állni, továbbmenni!
Az iskolában töltött hosszú évek alatt a gyerekekkel meg kellene ismertetni a szülőföldünk titkait, mi és hogyan terem meg a lehető legjobb teljesítménnyel azon a földön, melyen a jó Isten a létbe hívott! Őseink miből és hogyan éltek meg becsületesen, szabadon, akár néhány nadrágszíj parcellácskán, kétkezűk munkájával? Természetesen a korunk szellemi vívmányaival, felfedezéseivel is meg kell ismerkedni, hisz Isten első parancsa: "hajtsátok uralmatok alá a földet!" Az iskola célja: Alázattal és bölcsen uralni a magunk és környezetünk adottságait,  hogy így biztosítani tudjuk a fenntartható létet a gyermekeink számára! Oktatási központjainknak  legfontosabb feladata, megteremteni a lehetőséget arra, hogy diákjaink felkészüljenek a valós életre!  Ha ez nem tudjuk elérni, akkor ki kell mondanunk, hogy az oktatás elcsúszott, és az iskola van az iskoláért!
Szeretettel,
Csaba t.