Hagyják dolgozni Böjte Csabát!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_12719071_1141709629186107_2097857170912824981_o.jpgAz ellenőrzőszervek megértését kérte a ferences szerzetes

 

 
Két dolgot kértem a hatóságtól:
1. Isten nevében, az ajtónknál álló, segítséget kérő gyermekeket régebb a lelkiismeretünkre hallgatva befogadtuk. A legközelebbi rokon írásos kérése alapján mi döntöttünk, és természetesen döntésünk anyagi terhét is vállaltuk. Az utóbbi időben a hatóság ezt a döntési jogot vitatja el tőlünk, fenntartva magának a jogot, hogy megállapítsa ki a szegény, ki a bajban lévő gyermek. Sajnos ez a döntés a bürokrácia útvesztőjében nagyon sokszor elakad hetekre, hónapokra. Vannak olyan gyerekek akiket kérték még az ősszel, hogy fogadjuk be, mi a hatóság határozott kérésére a gyermekeket az állami szervekhez irányítottuk, de mivel döntés nem született, ezért a gyerekek továbbra is ott vannak a veszélyeztetett környezetben, nem járnak iskolába, elveszítik a tanévet. Úgy érezzük, hogy a gyermekvédelem hasonló a vízben fuldokló ember kimentéséhez. Ha valaki bajban van, azonnal kell segíteni. A fuldokló ember kimentését sem lehet bürokratikus döntések végeredményeként végezni. A Szent Ferenc Alapítvány szeretne saját lelkiismerete alapján továbbra is segíteni a gyermekeken, vállalja a döntéseinek anyagi gondjait is és azt is, hogy minden egyes befogadott gyermek adatait 48 órán belül közli az állami gyermekvédelemmel, rendőrséggel és minden hatósággal. A gyermek legyen melegben, járjon iskolába és a bürokrácia járja a maga útját, fussa a maga köreit. A gyerek biztonságban lesz az otthonainkban és hiszem azt is, hogy fél éven, egy éven belül a gyermekvédelmi hatóság hivatalos papírja is utol fogja érni. Az élet szent, és az élet megmentéséhez való kötelességeink nem képezhetik alku tárgyát. Ragaszkodunk ahhoz, hogy ha Isten nevében valaki segítséget kér tőlünk, akkor ezt a lelkiismeretünktől vezetve megtehessük.
2. A második nagyon fontos kérdés a gyermekek nevelésével kapcsolatos. Mivel a gyermek a családból esett ki, ezért a kezdet kezdetétől úgy tartottuk, hogy a gyermeket egy szociális családba kell elhelyezni és nevelni, egy olyan közegben, ami leginkább hasonlít egy élő, működő családhoz, ezért mi 7-8 fős szociális családokba helyezzük el a gyermekeket és csak olyan nevelőt alkalmazunk, aki képes és kész is összeköltözni a gyermekekkel. Ezért ragaszkodunk ahhoz (bár anyagilag sokkal egyszerűbb lenne egy nagy központi mosódában a gyermekek ruháit kimosni), hogy a gyermekek a nevelőjükkel tanulják meg saját ruhájukat kimosni, kivasalni, rendbe tartani. Ahhoz is ragaszkodunk, hogy a gyermekek az intézetünkben tanuljanak meg bevásárolni, ételt készíteni, önmagukat fenntartani. A hatóság folyamatosan arra akarja rávenni intézményeinket, hogy nagy vendéglátó ipari konyhákat, mosódákat hozzon létre, ahol a gyermekeket vendéglátási normák szerint szakképzett szakácsok ellátják. Mivel a gyermekvédelmi központban a gyermekek nem járnak haza, ezért egy ilyen államilag előírt konyhával ezt az életre való nevelési, oktatási célt az alapítvány nem tudja ellátni. Ezért ragaszkodunk ahhoz, hogy fenntartsunk olyan tankonyhákat, amely nagyon hasonlít egy családi konyhához és amelyekben a gyermek elsajátíthatja mindazokat a készségeket, amelyek az életbe való kikerülése után szükségesek. Nem látjuk indokoltnak, kivitelezhetőnek, hogy a napközis otthonaink konyháit a legújabb normák szerint előírt nagy vendéglátó konyhákká alakítsuk át, ahova aztán a gyereknek joga se lenne belépni.
Bízok a hatóságban, hiszem, hogy sikerül olyan megoldást találni, mely nem  néhány gyerek luxus kényelmes életét szolgálja, hanem minden  bajbanlévő gyermek számára vidám, békés életet biztosit!
Imádságos szeretettel Köszönöm Borboly Csabának a Hargita Megye Tanács Elnökének a meghívást, a jó szót!
Csaba t.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének meghívására részt vett a prefektusi kollégium soros ülésén Böjte Csaba ferences szerzetes is hétfőn, február 29-én a megyeháza márványtermében. A napirendek megvitatását követően Böjte atya felszólalásában sérelmezte, hogy megyeszerte számos ellenőrzést tartanak a gyermekvédelmi központokban működő konyhákon. – Hargita megyében a konyhák modern felszerelését kérik, amelyre nincs anyagi lehetőségünk, ugyanakkor más megyékben nem tapasztaltam ezt a szintű ellenőrzést – hangsúlyozta Böjte Csaba. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy az iskolai tananyag elsajátítása mellett a háztartásba is bevonják a gyerekeket, a hátrányos helyzetből érkezők megtanuljanak ételt készíteni, a házat kitakarítani, hiszen ezekre otthon nagyrészt nincs lehetőségük. – Ne kérjenek olyant, amit a törvény sem kér – tette hozzá az atya. Egy másik problémaként a gondozásba vétel során felmerülő papírmunkát említette, amellyel sokszor hónapok telnek el, ez pedig hosszú idő ahhoz mérve, hogy munkájuk a megelőzést szolgálja, és sokszor veszélyben levő gyereken kell segíteni. Böjte Csaba elmondása szerint közel 23 éves tevékenységük során több mint 3000 gyerek érte el a felnőttkort a gondozásukban, közülük többen családot alapítottak.
Borboly Csaba megyeelnök az ellenőrző szervek részéről azt kérte, hogy jó indulattal kezeljék a kérdést, hiszen a legfontosabb a gyerekek védelme. Böjte Csaba a munkáját szeretné végezni, ebben pedig nem akadályozni, hanem a több munka, kevesebb cirkusz jegyében segíteni kellene tevékenységét, mondta a megyeelnök. Ugyanakkor azt szorgalmazta, hogy tekintsék meg a más megyékben lévő központok működését, hiszen ott is ugyanazon törvények érvényesek.