Gyermekmunka?!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_8a9a6a0c-7de1-42c7-b138-7635e04cb0d3.jpgKászoni gyermekek a nagy "munkában"!
 



Miért nem nyomtatja ki a tanítónéni a házifeladatot a fénymásolón, miért kell ceruzát vegyünk a gyereknek, hogy ő kínlódjon délutánonként a házi feladattal? Egyszerű a válasz: mert így tanul, így lesz ügyes, értékes felnőtt ember belőle!

A feladatok lelkiismeretes vállalása, elvégzése formál alakit bennünket! A tetteink vissza hatnak ránk!! Holnap az lesz a gyermek, amit ma csinál, gondol.... tetteinkkel önmagunkat formáljuk, alakítsuk, építsük! Az ember tetteivel, szavaival, gondolataival teremti meg önmagát!

A gyermek, ha semmit nem csinál, csak lustálkodik, akkor a gyermek mikor felnő lehet, hogy egy nagy lusta, senki lesz! Ha a gyermek ma olvas, gondolkodik, fogalmazást ír, akkor egészen biztos, hogy holnap a gyermeken ez a szép szellemi, lelki munka látszani fog! Ha ma a gyermek otthonát megtanulja szépen rendbe rakni, tisztán tartani, akkor a gyermekünk  egy tiszta, pedáns, rendezett felnőtt lesz!!

A gyermekvédelmi hatóság folyamatosan ínt, hogy ne "dolgoztassuk" a gyermekeket, mert a "gyermekmunka" tilos Romániában! A gyermek nevelés sajnos munka nélkül nem éri el a célját! Igen, a gyermek küzd és izzad a foci meccsen, és küzdjön a versel, a számtan példával és a porolóval, meg a krumplipucoló késsel! Szerintem nem baj, ha a gyermek a felnőttel megtanulja a rozsatövet, a szőlőt, a gyümölcsfát megmetszeni, vagy néhány ágyás hagymát, retket elültetni kigyomlálni, s a finom reggelihez feltálalni!!

Ma, Szent József ünnepén örömmel gondolok a gyermek Jézusra, ahogy nevelőapjával fűrészel  az ács műhelyben, ahogy Isten és az ember együtt dolgozik a mindennapi betevő falatért! Ha a mi urunk Jézus Krisztus kétkezi munkát végezve nőtt fel oda, hogy a világ Megváltója legyen, akkor a Szent Ferenc alapítvány házaiban is a gyermek pedagógiai célból vegyen rész a nevelőjével a házi munkában, tanulja meg mindazt, mi szükséges ahhoz, hogy becsületes munkával felnőtt korukban létüket, bármilyen mostoha körülmény között fent tudják tartani!! 

Szeretettel kérem Szent Józsefet, hogy ahogy szent Fiát munkára nevelve oktatta, úgy segéljen bennünket is gyermekeinket becsületes munkával felnevelni!
Szeretettel,
Csaba t.