Zarándokút

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Csiksomlyo_2007/thumbs/img_4368.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Csiksomlyo_2007/thumbs/img_4368.jpg

ImageA pünkösdi búcsú szombatján a csíksomlyói nyeregben bennünket fogadó Szüzanyát jelképező szobor, zarándokútra indul, hogy összegyűjtse a szórványban élő gyermekeit!

 

  A délerdélyi szórványban dolgozó szerzetes társaimmal arról beszélgettünk, hogy mennyire szükségünk lenne nekünk és a velünk együtt élő testvéreinknek a bátorításra, buzdításra, lelkesítésre, e válságokkal sújtott világból kivezető útmutatásra. Biztos hogy sokan szólnak hozzánk, beszélnek nekünk anyagiakról, politikai hatalomról, fogyasztásról, sikeres birtoklásról. De mi úgy érezzük, hogy mindenek előtt hitre, reményre, bizalomból születő újrakezdésre, embertársaink iránti elfogadó szeretetre van most szükségünk. Ezek az értékek nélkül az ember nem képes testvéri összefogással, eredményesen társadalmat, jövőt építeni, megteremteni a kiegyensúlyozott boldog élethez szükséges békét, szellemi, erkölcsi anyagi javakat, élhető világot teremteni.

Mindanyiunkban megvan, különösen most föegyházmegyénk 1.ooo éves fennálásának jubileumi évének adventjében a kiengesztelödés, az újrakezdés, a talpraállás utáni vágy. Krisztus jövetelre vágyunk! De ki szólithatna meg, hitelesen, ki gyüjthetne össze bennünket, oldott kévéből szétfolyó buzaszemeket?

Úgy érezzük, hogy az elmult években Erdély földjén legeredményesebben a Csiksomlyói Szüzanya tudott megszólitani és összegyűjteni. Az ö Istenanya szeretete, lankadatlan reménye, Szent Fiától csodákat kérő ereje, gyűjtött össze évről évre több százezer zarándokot Csíksomlyóra.  A térdenálló mindenhatóság, a Szüzanya, népünk összefogója, lelkesítője, ezer éve ő a mi  Nagyasszonyunk, Pátrónánk, azt szeretnénk, hogy most is Ö szolitson meg, vezessen bennünket.
Szüzanyánk, Szeplötelen, szeretnénk mi ferences kisebb testvérek, lovagjaid lenni és elvinni téged kis, sokszor már elfelejtett szórvány közösségeinkbe, alázattal kérünk jöjj velünk. Sohase lehetett hallani, hogy magára hagyta volna a Szépszeretetanyja azt ki bizalommal hozzá fordult. Éppen ezért arra kérünk, csíksomlyói nyeregben bennünket fogadó Szűz Mária, hogy most e jubileumi évben látogass el hozzánk a plébániáinkra, tégy zarándokutat templomról, templomra, és gyüjtsd mindenütt magad köré vigaszra, bátorításra vágyó gyermekeidet. Anyai szeretettel segíts bennünket bűnbánatot tartani, a szentgyónásban megtisztulni, újrakezdeni a szeretetben, a mindennapi kiengesztelődésben. Bátoríts, lelkesíts, mutass utat názáreti csendes életeddel. Látod anyánk, a sárból, bünből felemelt arcal olyan nehéz, tiszta tekintettel elindulni, álmokat szőni, lelkes társakat találva, alázattal, kemény munkával azokat megvalósitani.  Látod, fiataljaink olyan bátortalanul lépnek a családalapítás szent útjára, nehezen szánják rá magukat a gyermekvállalás, nevelés mindennél szebb feladatára. Kevés a tiszta vágyból született nemes, önzetlen jó elhatározás, és a megfogant álmokat is olyan könnyen veszni hagyjuk, erőtlenül.

Szükségünk van segítségre! Mennyei édesanyánk kicsinységünk tudatában kérünk, hogy gyere el hozzánk, Magnificatot énekelve látogassál meg, segíts nekünk, ahogyan idős rokonodnak, Erzsébetnek is segítettél. Tanits meg bennünket Isten akaratára igent mondani. Szent Fiadnál járj közben értünk, hogy tiszta szívvel meg tudjunk magunknak, de egymásnak is bocsájtani, hogy újból tudjunk kezdeni és akár átdöfött szívvel is eltudjunk indulni egymás felé, hogy ne csak kérjük a miatyánkban Isten országának eljövetelét, de becsületes mindennapi munkánkkal sikeresen építsük is, a béke, szeretet, boldogság országát már itt ezen a földön.

Arra születtünk, hogy boldogok legyünk, segíts Csíksomlyói Szűzanya, és boldogok leszünk!

Kisebb testvéri szeretettel,

cs. t.