Csíki Magánjavak!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_havasileg.jpgÉvtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt a csíki, gyergyói, kászoni, gyimesi völgyekben élő népünk szegényeiről, bajban lévő tagjairól, az árvákról, özvegyekről, nem az állam gondoskodott, hanem az erdélyi fejedelmek, majd később az osztrák császár, és 1919. után a román királyok törvényei által elismert Csíki Magánjavak nevet viselő jogi személyiséggel bíró testület. Működéséhez erőforrásként szolgáltak azok az erdők, legelők, hegyi kaszálók, melyeket ez a testület jó tulajdonosként bírt, melyen szépen gazdálkodott.

Minden évben gyarapodik, szaporodik az erdő, bölcsen, okosan kitermelve, folyamatosan hasznot hajt, így ez a testület ebből a forrásból iskolákat, bentlakásokat, árvaházakat építhetett, működtethetett, sok egyszerű, szegény család gyermekének továbbtanulási lehetőséget biztosított. A történelem kerekét nem lehet megállítani, határok módosulnak e térségben, különféle társadalmi rendszerek uralkodtak a lakosság felett, de minden korszak gyermekei közt voltak szegények, bajban lévők, olyanok akik segítségért kiáltottak, és az ő imájuk, kérésük mindig újraszülte ezt a segítő testületet.
Sajnos ma is sok bajban lévő család, közösség zörget, kopogtat segély után, az állami hatóság - ebben az eladósodott korban - szomorú, de nem képes felvállalni mindenki jogos kérését. Az egyszerű fizikai személyek, de az egyházi szervezetek sem képesek adományokból befolyó jövedelmükből a folyamatosan szaporodó kéréseket teljesíteni. Így indokolt, hogy az önszerveződő közösség felélessze, működtesse a maga évszázados segélyszervezetét, a Csíki Magánjavak Testületét.  A román állam is indokoltnak, törvényesnek látta az 1923-ban, majd 1949-ben feloszlatott testület újraindítását, ezért 2000-ben a csíkszeredai bíróság határozattal újból bejegyezte a Csíki Magánjavak Közösségét, és annak a jogfolytonosságát is elismerte 2002-ben.
A csíki, gyergyói, kászoni, gyimesi térséghez tartozó 54 település elöljárói, megválasztották a testület kilenc személyből álló igazgató tanácsát, és ők azonnal elkezdték a munkát Hajdu Gábor szenátor úr vezetésével. Az elvett vagyon, az erdők visszaszolgáltatása minden eddigi erőfeszítés ellenére késik, de a bajban lévő fiatalokon segíteni kell, ezért szerény eszközeivel, a testület el is kezdte a segítő munkát.  Az egyetlen visszakapott ingatlanban, a csíksomlyói hajdani árvaház felújított és Szent Istvánról elnevezett épületében, mára már száz fiatal bentlakási lehetőséget kapott, így tanulmányaikat folytathatják.
A Csíki Magánjavak Testületének vezetősége, a mandátumuk lejárta után, 2012. március 17-én  tisztújító közgyűlést hívott össze. E közgyűlés rám ruházta az igazgató tanács elnöki tisztségét. A megtisztelő bizalmat népemtől kisebb testvéri alázattal elvállaltam azzal a céllal, hogy e nagy múltú, minden bajban lévő ember felé szeretettel szolgáló testület munkáját, Isten nevében társaimmal továbbvigyem. Úgy gondolom, hogy mindazt mit mostanig is tettem a szegények, a bajban lévők érdekében, mire ezidáig csak a Román államtól és Egyházi elöljáróimtól volt felhatalmazásom, arra most népemtől is felkérést, felhatalmazást kaptam. Nagy örömömre szolgál, hogy e térségben működő legnagyobb szociális intézménynek, a Caritas egyik kimagasló vezetője, Bányász József is az igazgató tanács tagja lett.
Mindannyiunk számára nyilvánvaló, hogy a megújult igazgató tanács az előző grémium által megkezdett kétirányú  munkát kell tovább vigye..
1. Függetlenül attól, hogy mennyi anyagi eszköz áll a Csíki Magánjavak rendelkezésére, térségünkben az élet védelmének, szolgálatának, a közösség által rábízott szép feladatát vállalja. A gondokat, megoldandó problémákat megfogalmazza, sorrendbe állítja, és akár ősi saját javaiból, vagy akár adományok, pályázatok által megszerzett eszközök által,  a jogos kérésekre a felállított sorrendben megoldást keres.
2. Őseink által  ránk hagyott anyagi javak feletti rendelkezési jogokat minden törvényes eszközzel megpróbáljuk  visszaszerezni, és amennyiben ez sikerül, akkor azokat jó gazda módjára működtetjük és e térségben bajban lévő testvéreink szolgálatára rendeljük.
A   megelőlegezett bizalom mellett szeretettel kérjük, hogy imával, jó tanácsokkal és adományokkal is támogassanak bennünket a közösen felvállalt szép munkánk eredményes végzésében.
Tisztelettel: Böjte Csaba ofm
Gyulafehérvár, 2012 március 19, Szent József napja