Érdemes a múlttal közbe farkasszemet nézni!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_csoportkept.jpg2012 áprilisában írtam egy levelet. Érdemes a múlttal közbe farkasszemet nézni! Mi volt az elképzelés és mi valósult meg belőle?!  Jó úton járunk?

Kedves Testvérek!
2012 áprilisában írtam egy levelet. Érdemes a múlttal közbe farkasszemet nézni! Mi volt az elképzelés és mi valósult meg belőle?!  Jó úton járunk?
Nagyképű álmodozás volt-e a 2012- tervezgetés? Lehet, de Istennek hála azóta megszületett a Szent László otthon Szentsimonban. Van egy hatalmas csigaház, hét hektár, az instálóba 2013 márciusába beköltöztek a lovak, elkezdődött Kádár Barna fogathajtó vezetésével a lovas szakoktatás! Az első eredmények már megszülettek, gyermekeink rangos versenyekre is eljutottak és megállták a helyüket!!
Lassan elkészült a diákok első kollégiumi épülete, igy a napokban 2013 október 28-án 25 diákkal beindult a lányok háza! Tegnap tartottam egy szentmisét a gyerekeknek, kollégáknak, Kolozsvári Tibi a ház vezetője nem volt otthon, de örömmel mondhatom, hogy mindannyian büszkék lehetünk  a gyermekekre, munkatársakra, mindarra mi itt elkezdődött.  Jó volt imádságban hittel megköszönni mindazt mit a Teremtőnk eddig kirendelt számunkra, és bizalommal nézni a jövőbe.
Szerintem jó irányba haladunk!! A lovak mellett más állatok nevelésének, tartásának, értékesítésének a tanulmányozását is szeretnénk elkezdeni. De szeretnénk a gépekkel, traktorokkal, motorokkal is megismerkedni.  A modern házak mellett egy hagyományos parasztgazdaságot is szeretnénk felépíteni, működtetni. Adná a jó Isten, hogy lépésről - lépésre a 2o12-ben közösen megálmodott jövőt tudjuk valóra váltani!!
Szeretettel,
Csaba t.
Csíkszereda, 2013 okt. 30.
Kedves Kollégák!!
Fenntartható Kárpát-medence
Kutatási, fejlesztési, oktatási központ!
Cél: változó világunkban szeretnénk megmaradni ősi szálláshelyünkön és fenntartani Istenadta létünket erőben, békében, egészségben, jókedvben. A megmaradáshoz szükséges szellemi, lelki, szakmai, fizikai készségeket, képességeket az iskolából kinőtt fiataloknak, felnőtteknek szeretnénk felkínálni, elsajátíthatóvá tenni.   
Kiknek: 16 évet betöltött fiataloknak, felnőtteknek....
Három nagyon fontos fejlesztési cél mentén kellene elinduljon a képzés.
1. Fenntartható vágyak, fenntartó világnézet: lelki, szellemi képzés.  Eszményképünk a názáreti csendes, egyszerű életet vállaló Jézus Krisztus, aki megmaradt szülőföldjén, vérszerinti rokonai közösségében, becsületes munkával teremtette elé a mindennapi megélhetéséhez szükséges javakat, természethez közeli életformában. Hitoktatás, lelki élet, szentségek.
2. Fizikai testünk megismerése, kibontakoztatása, felkészítése, hogy akaratunktól vezetve, céljaink, vágyaink elérhetőek legyenek. Sport, mozgás: reggeli ébresztés, biciklizés, úszás, lovaglás, sízés, stb. Fontos bebarangolni szülőföldünket, minél többet a természetben lenni.
3. A létfentartáshoz szükséges tárgyi tudás megszerzése. Olyan szakmai tudást kell elsajátítani, mely a létünk fenntartásában, gyermekek vállalásában, felnevelésében segítségünkre lehet. A tulajdonképpeni szakképzést, szintén három fő irány mentén javaslom felosztani:
A. Fenntartható energiaforrásaink, létünket fenntartó energiák: e kutatási, fejlesztési, oktatási központban szeretnénk megismerni úgy az elődeink által megszerzett tudást, mint pl. az igavonó állatok, a víz, a szélenergiák hasznosítását, mint a mai modern tudomány eredményeit, napkollektorok, geotermikus hőszivattyúk hasznosítását is. És nem csak megismerni, megépíteni és működtetni akarjuk ezeket a rendszereket, de azok gyártását, forgalmazását, telepítését is jó lenne előkészíteni. A különféle kályhák, kemencék építése, működtetése is tananyagot kellene képezzen.
B. Fenntartható mezőgazdaságot, a mindannyiunkat fenntartó táplálékokért! Egészséges élelmiszer termelés, tárolás, forgalmazása. Génbankok, receptek, stb.
C. Fenntartható életterek, lakható otthonok: szép, egészséges házak, berendezések tanulmányozása, építése, forgalmazása. Ősi és modern megoldások kipróbálása: vályog, vertfalú házak, gerenda, kő, különféle szigetelő anyagok használata mellett a tégla, cserépvetés ősi mesterségét is jó lenne megismerni. A  zsindely hasítást, a zsúpfedeles otthonok építését is fontos lenne tanulni, hogy akár egy műemlék épület felújításánál, akár egy hagyományos parasztház megépítéséhez legyen szakember.
Szeretettel,
Csaba t.
2012 április 6

Kisebb testvéri szeretettel,
Cs.t.