Ismét Székelyföldön a Virtuózok

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_virtuozok_sajtotajekoztato.jpgÖt székelyföldi városban szerveznek koncertet a Virtuózok október 26. és 30. között, ugyanakkor október 29-én az eddigiektől eltérően különlegesebb előválogatót is tartanak Csíkszeredában a komolyzenei tehetségkutató 2017-es versenyére.

A Virtuózok a magyar összetartózás jelképévé alakult az elmúlt időszakban – fogalmazott Zsigmond Barna Pál, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője hétfőn a Virtuózok székelyföldi koncertsorozata kapcsán Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatón.  
A Csíkszeredában nevelkedett Molnár Levente világhírű operaénekes, az ARTS’ART4U Alapítvány létrehozója – akinek köszönhetően Erdélybe is „eljött” a Virtuózok – elmondta, látván, hogy milyen szép eredményeket értek el a székelyföldi, erdélyi gyerekek a tehetségkutató előző kiadásain, megerősítette őt abban, hogy erre szükség van, és ezt folytatni kell. „Ez egy szakmai előrelépési lehetőség. Aki nem jutott tovább, az sem kell bosszankodjon, ugyanis a verseny egy művész életében olyan, hogy már abból nagyon sokat tanul, ha felkészül a versenyre, és egyszerűen ott van. Nemcsak a repertoárját bővíti, hanem össze tudja hasonlítani magát a többiekkel. Egy ilyen verseny nagy lökést adhat a gyerekeknek. Látom, hogy mennyire nagy dolog az a gyerekek életében, hogy a legnagyobb körökben megfordulhatnak, és ilyen fiatalon elérnek nagy dolgokat. Minél közelebb kell hozzuk egymáshoz a tehetségeket, mert együtt még könnyebb lesz” – mutatott rá.
Úgy véli, az erdélyi gyerekeknek fontos, hogy minél hamarabb megmutatkozzanak, a tehetséget nem szabad bezárni egy országrészbe, és idehaza, noha nagyon jó tanárok vannak, a körülmények mostohábbak. „A Virtuózok verseny gyönyörűen fejlődik, és egyre színvonalasabb lesz, és egyre jobban ki fog bontakozni az egész világ fele. Az a lényege, hogy minél nagyobb szerepünk legyen benne. Annyira kiválóak a tehetségeink, annyira jó az utánpótlás, hogy igenis ott leszünk a világ élvonalában.”
Már régen túlmutat a versenyen a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató, amely az embereknek a komolyzenéről alkotott véleményét változtatta meg – véli Peller Mariann, a tehetségkutató műsor producere, aki hangsúlyozta, hogy a Virtuózok megjelenése után jóval megnőtt a komolyzenei koncerteket látogatók száma. „A komolyzene mindenkié, és igenis lehet a komolyzene trendi. Missziót képviselünk: akik jelentkeznek a műsorainkba, akik eljönnek a koncertjeinkre, akik itt vannak mellettünk, azok a szívüket adják a komolyzenéért. És ami még fontos ebben a műsorban, hogy nem engedjük el a gyerekek kezét, ahol csak lehet, azon dolgozunk, hogy minél jobb tanárokhoz eljussanak.”
Hegedűs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke kiemelte, a szövetség legfontosabb feladata az, hogy minőségi, anyanyelvi oktatást biztosítson minden székelyföldi, erdélyi magyar gyereknek. „Megteremtettük mostanáig az iskolahálózatot, hiszen bölcsődétől egyetemig mindenki az anyanyelvén tanulhat, viszont ez nem elég. Mert kötelességünk, hogy versenyképes tudást nyújtsunk a gyermekeknek. Ezért támogattuk a tavaly és az idén is a Virtuózokat, mert ez egy olyan vetélkedő, ami iskolát jelent Erdélyben. Megismertetni, megszerettetni a gyerekekkel a fellépést, a megméretkezést, és lehetőséget adni arra, hogy megmutatkozzanak mind itthon, mind külföldön. Nagyon sok gyerek esetében ez egy egyedi lehetőség, hisz anyagi keretük nincs rá, és nagyon sok esetben bátorságuk sincs, hogy elinduljanak.”
Böjte Csaba ferences szerzetes rámutatott, Székelyföldről elindulni a nagyvilágba nagyon nehéz. Éppen ezért hatalmas dolog az, hogy Molnár Levente kitaposott egy utat, és az utána jövő generációknak meg is mutatja ezt az utat, és lehetőséget nyújt. Ez egy nagyon nemes gesztus. „Mindaz, ami gyerekekről szól, az nagyon jó, mert a jövő a gyerekekről szól” – véli Böjte atya. A jelen levő csíkmadarasi nyolcadik osztályos Petres Lajos Tamás ifjú virtuóz, aki a legutóbbi tehetségkutató középdöntőjéig jutott el, elmondta, számára a Virtuózok azt jelenti, hogy megmutathatta, amit tud. „Úgy éreztem, hogy elértem egy bizonyos célt. A következő „virtuózoknak” a türelmet, az odaadást és a gyakorlást ajánlom.”
A Virtuózok október 26-án Kézdivásárhelyen, a Vigadó nagytermébe,  október 27-én Székelyudvarhelyen, a Digitál 3 terembe, október 28-án a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központba, október 29-én Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színházba, október 30-án pedig Csíkszeredában a Szakszervezetek Művelődési Házába várják a komolyzene iránt érdeklődőket, minden este 7 órától kezdődően. A koncerteken budapesti és erdélyi virtuózok egyaránt fellépnek a Csíki Kamarazenekar közreműködésével és Bolyky Zoltán vezénylésével.
Az előválogatót október 29-én 10 órától tartják Csíkszeredában, a Nagy István Művészeti Iskolában. „Most egy kicsit másképp lesz a casting, mint eddig. Ez az alkalom igazából egy tájékoztató, segítségnyújtás, mankó lesz a gyerekeknek arra vonatkozóan, hogy hogyan kell egy versenyre felkészülni, milyen darabokkal kell készülni, hogy kell zenekarokkal dolgozni. Mindenki fel tudja tenni a kérdéseit, az igazi casting december elején lesz” – tájékoztatott Peller Mariann. Mint mondta, mivel az oktatás minden országban eltér, egyenlő esélyt akarnak adni minden gyereknek, ezért felkészítőket és mesterkurzusokat szerveznek számukra. A jelentkező gyerekeknek egy hónap áll majd rendelkezésükre, hogy felkészüljenek a tájékoztató alapján. A 29-ei meghallgatásra a 0744-286 866-os telefonszámon, vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet jelentkezni.
www.szekelyhon.ro