Szerelmesek miséje

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_szerelmesekmegaldasa.jpgA szeretet útján vezess minket! Egymást megáldani gyűltek össze február 13-án együtt járók, házas- és jegyespárok a Családok Jézusban Közösség kezdeményezte szerelmesek miséjén a budai Országúti ferences templomban.

A hétköznapi estén párokkal telt meg a ferencesek temploma. Együtt járók, házas- és jegyespárok gyűltek össze a Családok Jézusban Közösség meghívására, hogy kapcsolatukért imádkozzanak és egymást megáldják. A 2008-ban indult kezdeményezés célja, hogy Szent Bálint napja alkalmából hálát adjanak Istennek, arra a szentre emlékezve, aki a szerelmesek iránt érzett rokonszenve miatt vált védőszentjükké.
Az országúti ferencesek templomában a szentmisét Bán Zsolt Jónás OFM mutatta be, a homíliát Gorove László diakónus, a Családok Jézusban Közösség vezetője mondta.
A szentmisében elhangzó evangéliumi szakasz egy gyógyítástörténet volt. Egy leprás Jézushoz megy, hogy meggyógyítsa. Hogyan kerül a szerelemesek miséjébe a leprás története? – tette fel a kérdést Gorove László. Amikor Jézus leprást gyógyít, emberi kapcsolatokat is gyógyít. A leprában szenvedő ember a társadalom kitaszítottja volt, nem érintkezhetett senkivel, nem élhetett az emberi közösségben. Ahogy ő sebeket hordozott, úgy mi is sérülünk emberi kapcsolatainkban, és mindannyian kerülhetünk egymástól távol tartó határok mögé – vont párhuzamot az evangéliumi történettel.
„Az ember egyik legmélyebb vágya, hogy igazán közel kerülhessen ahhoz, akit szeret, vágyódik a nyitottságra, a megosztásra, mégis határokat húz.” Eszményképünk Ádám és Éva paradicsomi élete, a „mezítelenség” – a teljes nyitottság – állapota. Ettől az állapottól fosztja meg az emberpárt az elkövetett bűn: elkezdenek rejtőzködni először egymás, majd Isten elől. „Így vagyunk mi is kapcsolatainkban” – folytatta Gorove László a párhuzamot.
Gátak választanak el társunktól és Istentől. A leprás átlépett a határon, mert bízott abban, hogy Jézus meggyógyítja. Gondoljuk át mi is, hol vannak a mi egymástól elválasztó határaink. Mik azok a sérülések, melyek gátolják, hogy közelebb kerüljünk párunkhoz? „Szeretném megölelni a másikat, de valami visszatart. Az ember számára fontos, hogy szeretetét az érintés által kifejezze, és fontos, hogy ezt a szeretetgesztust fogadni is tudja” – fogalmazott a szónok, aki a szentleckére is utalt: a Kolosszeieknek írt levél az egymáshoz közelebb lépés első mozzanatának a megbocsátást tartja. Ez indítja el a gyógyulást, a megbékélést, hogy hálatelt szívvel tudjunk nyugovóra térni. „Adjunk hálát egymásért Istennek, aki egymásnak ajándékozott bennünket” – buzdított Gorove László. A párok a szertartás végén egymás fejére helyezett kézzel megáldották egymást, hálát adva kapcsolatukért.
Kezdetektől fogva ismert Szent Bálint szerelmesek iránti rokonszenve és az értük végzett tettei sora. Bálint püspök titokban eskette meg a szerelmespárokat, a törvény ugyanis tiltotta a férfiaknak a katonai szolgálat előtti házasságkötést. Halálának feltételezett idejét a világ sok országában a szerelmesek napjaként ünneplik. Franciaországban már a 14. században szokás volt megemlékezni a szerelmesek védőszentjéről. A szerelmesek miséjével a Családok Jézusban Közösség arra törekszik, hogy a szent ünnepéhez kapcsolódva a világi szokások mellett meghonosítsa a párokért felajánlott szentmisét.
A Familien mit Christus német alapítású katolikus mozgalomhoz kapcsolódva alakult meg 1999-ben Gorove László állandó diakónus és felesége vezetésével a magyar Családok Jézusban Közösség. A családok lelki támogatását, megújítását célzó mozgalom programokat kínál jegyeseknek, házaspároknak és családoknak. Tartanak házasságra való felkészítést, „szülő- és férfisulit”, illetve lelkigyakorlatokat, hétvégéket házasoknak, családosoknak és jegyeseknek. Működésük húsz éve alatt mintegy ötszáz párral foglalkoztak.
Fotó: Lambert Attila
Trauttwein Éva/Magyar Kurír

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„A szentségi házasságkötés lényege, hogy nemcsak két ember köt szövetséget, hanem az élő Isten is életre szóló szövetséget köt velük. A Szentháromság mélységes titkát egy házasságban élő ember könnyebben meg tudja érteni, akik úgy válnak eggyé, hogy már nem is tudnak a másik nélkül élni, mikor gondolataikban, döntéseikben, érzésvilágukban állandóan megjelenik a másik: Neki hogyan lenne jó? Örülne-e neki, mit szólna hozzá?” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2018. április 25. szerda, Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Döbbenetes, ahogy Jézus Jeruzsálem előtt térdre borult

Ő mint Isten nagyon jól látja, hogy nem „babra megy” a játék, a földi életnek hatalmas a tétje, az ember dönthet a végtelen és a semmi között.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube