A csíksomlyói búcsú 450 éves

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_csiksomlyob17.jpgAz évfordulóra egy művészalbumot jelentetnek meg, melynek megszületéséhez március 20-ig bárki hozzájárulhat. Az első csíksomlyói búcsút 1567-ben István pap indította el Gyergyóalfaluból.

A községből a település méretéhez képest nagyon sok képzőművész származik, őket kérték fel, hogy kifejezetten ebben a témában alkossanak. Rendszeresen szerveznek művésztábort is, a tavalyi tizenegyedik Vadárvácska Nemzetközi Alkotótábor tematikáját is ez adta, ahol ötven alkotás született. Ezek reprodukciója kerül a művészalbumba. A katalógus nyomdai előkészületei már zajlanak, a kiadáshoz támogatókat keresnek, a csíksomlyói búcsú tisztelőit és a művészetpártolókat arra kérik, előlegezzék meg a kötet önköltségi árát, 30 lejt fizessenek példányonként. A megrendelők támogatását a kiadványban neve feltüntetésével köszöni meg a Sövér Elek Alapítvány (https://www.facebook.com/Sövér-Elek-Alapitvány-GYERGYÓALFALU-535497469959721/?fref=ts). A hozzájárulási, kötetvásárlási szándékot az alapítvány elnökének Gál Mihálynak (telefonon: 0040745360402) lehet jelezni.  
A művészalbum könyvborítóját Nagy Géza tervezte: alapként szolgálnak Barabás Éva marosvásárhelyi képzőművész festményei, melyekre elől rákerültek az alfalvi származású művészek Kiss Levente és Kőrösi Antal alkotásainak reprodukciói. A csíksomlyói Salvator-kápolna mellett egy emlékoszlop áll, felirata: „Az első pünkösdi búcsúmenet emlékére, melyet 1567-ik évben István gyergyóalfalvi pap Csíksomlyóra vezette.” Ez került a művészalbum hátlapjára, mivel ezt az emlékoszlopot minden évben felkeresik és megkoszorúzzák az alfalvi zarándokok. 
A Vadárvácska táborban készült műveket a közönség elsőként az alfalvi galériában tekinthette meg, a marosvásárhelyi tárlaton Boros Olimp készített fotókat, az album megjelenésekor pedig a gyergyószentmiklósi Pro Art Galériába fogják bemutatni.
A Zarándoklat című kötet azokhoz is közelebb hozza Csíksomlyót, akik soha nem voltak ott személyesen, ugyanakkor emlékeket idéz fel azokban, akik már jártak Máriánál, akik részt vettek már valamelyik búcsún.
www.tajgazda.hu