Úrnapja: az oltáriszentség ünnepe

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_b_tca_0204.jpgÚrnapja van, ez a piros betűs ünnep mindig a pünkösd utáni tizedik napra, csütörtökre esik a katolikus naptárban. Ezen a napon „Krisztus titokzatos testét" (Corpus Christi Mysticum), az oltáriszentséget ünnepli az egyház. Székelyudvarhelyen úrnapján tartják az udvarhelyi főesperesi kerület búcsúünnepét.

 Kötelező – piros betűs – ünneppé 1264-ben IV. Orbán pápa tette földije, Lüttichi Szent Júlianna hatására, aki egy látomásában a teliholdat látta, melyből egy darabka hiányzott. Júlianna a látomását úgy értelmezte, hogy a Hold az egyházi évet jelképezi, amelyből valami hiányzik, mégpedig az oltáriszentség ünnepe. Az ünnep fő eseménye a körmenet, amelyen körülhordozzák az oltáriszentséget. Talpas szentségtartóban, más néven úrmutatóban viszik az oltáriszentséget, s abban teszik ki ünnepélyes szentségimádásra is. Ez a vallásgyakorlat is a XIII. században keletkezett.
A magyar nyelvterületen a körmenet útvonala mentén négy oltárt állítanak fel, ezeknél rövid szertartás, evangélium-éneklés és áldást zajlik. Az oltárok fölé lombsátrat emelnek, a földre, az oltáriszentség elé rózsaszirmot szórnak. A néphagyományban a virágszőnyeg és a díszítésre szolgáló zöldágak varázserejű szentelményeknek számítottak. Úrnapja régebb Székelyföldön dologtiltó nap volt, nem hajtották ki az állatokat, a mezőn sem szabadott dolgozni. A néphiedelem szerint az úrnapkor sütött kenyér kővé válna.
A csíksomlyói kegytemplomban a szentmisék csütörtökön reggel 8, délelőtt fél 11 és este 7 órától lesznek. A körmenetet a kegytemplom előtti téren vasárnap tartják. Gyimesbükkön csütörtökön van az egyházközség fő búcsúnapja. A plébániatemplomban délelőtt 11 órakor kezdődik a szentmise, az ünnepi szónok Bátor Botond pálos atya lesz Hargitafürdőről.
Kettős ünnep van a Kászonokban is. Csütörtökön tartják a kászonimpéri kápolna búcsúünnepét, ahol a délelőtt 10 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében bérmálás lesz, Tamás József püspök 62 bérmálkozót részesít a nagykorúság szentségében. Székelyudvarhelyen Úrnapján tartják az udvarhelyi főesperesi kerület búcsúünnepét. A szentmisét délelőtt 11 órakor a Márton Áron téren Jakubinyi György érsek mutatja be, az ünnepi szónok Potyó Ferenc általános helynök lesz.
www.szekelyhon.ro