Vége a felcsíki rivalizálásnak

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_polgarmesterek.jpgA felcsíki önkormányzatoknak megérte társulniuk, Csík­szent­do­mokos és Csík­szent­tamás polgármestere egyaránt arról számolt be a Hargita Népének, hogy a Felcsík Kistérségi Társulásnak köszönhetően tavaly lényegesen több támogatást, forrást tudtak lehívni, és végleg megszűnt a községek közti egykori rivalizálás. A két elöljáró idei terveiről is beszámolt lapunknak: járdaépítés, útfelújítás és egy kisebb ipari park is szerepel köztük.

Csíkszentdomokoson az országút melletti járda építése, Szenttamáson pedig az aszfaltozás folytatása az idei legfontosabb célkitűzés – derült ki a községvezetőkkel folytatott évértékelő beszélgetésünk során.
A Felcsík Kistérségi Társulás által elnyert uniós integrált pályázat jóvoltából három községi út mentén kitakarították az árkokat, illetve két kisebb teret és egy utcaszakaszt tudtak leaszfaltozni – fogott hozzá az elmúlt év sikerei sorolásának Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere. Az elöljáró elmondta: ezenkívül vadonatúj tűzoltóautót is vásárolt a község az integrált pályázatnak köszönhetően. Hátravan még a kultúrotthon tatarozásának befejezése, amelyet az idén szeretnének véghezvinni.
A polgármester sikerként könyvelte el, hogy 11 kilométer mezei utat megjavítottak, ami szerinte azért is fontos, mert egyre több jármű közlekedik a mezőkön, és nem mindegy a gazdáknak, hogy csak zötyögnek az úton vagy haladnak is. Ráadásul mindezt úgy valósították meg, hogy az önkormányzat és a helyi közbirtokosság fele-fele arányban fedezte a költségeket. Az együttműködést elképzeléseik szerint idén is folytatják, hiszen nagyon sok mezei útjuk van, az ezek felújítására kiírt országos pályázatok előírásainak azonban a község nem tud megfelelni.
Karda Róbert úgy véli: alapvetően jó évet zártak, annak ellenére, hogy néhány tervezett beruházást nem tudtak megvalósítani.
Így jártak például a járdaépítéssel: hiába írták ki a közbeszerzési eljárást, egyetlen kivitelező sem jelentkezett a pályázati kiírásra. Egyébként az egy kilométeres járdaszakasz tervezése elkészült és rendelkezik a megfelelő szakhatósági engedélyekkel.
A polgármester ugyanakkor elmondta: amint elkészül a község idei költségvetése, a lehető leghamarabb újra kiírják a licitet.
– Nagyon fontos lenne, mert a falunak ezen a részén halad át az országút, ahol óvodás és elemi iskolás korú gyerekek járnak. A hideg is ráz, amikor látom, hogy ők az út szélén mennek. Nem beszélve arról, hogy több alkalommal volt ott baleset az elmúlt években – közölte az elöljáró.
Ez egyébként a község egyik legfontosabb idei célkitűzése, emellett a községi és mezei utak felújítása is a fontosabb célok közt szerepel, továbbá a polgármester elmondása szerint nagyon szeretnék már átadni a magyar kormányzati támogatással épülő Márton Áron Látogató- és Zarándokközpontot.
Csíkszenttamás polgármestere, Kedves Róbert ugyanakkor arról beszélt: a község tavalyi megvalósításainak van kézzelfogható, mindenki számára látható része, ugyanakkor zajlott a következő év beruházásainak is az előkészítése, ami egyelőre nem annyira látványos. A kézzelfogható megvalósításokat sorolva elmondta: tavaly több mint 7 kilométeres szakaszon aszfaltozták a község útjait. A falu ugyanakkor gazdagodott egy műfüves futballpályával. Ezenkívül megvásárolt az önkormányzat a falu központjában egy telket, amelyet multifunkcionális köztérnek szánnak, azaz egyszerre használnák játszótérnek, piacnak, parkolónak és pihenőnek.
Kedves Róbert megjegyezte: az elmúlt évben hét pályázatot készítettek elő, ami rengeteg „papírmunkával” járt együtt, illetve elkezdődött a telekkönyvezés is.
– Amit rendkívül sokra tartok, hogy a felcsíki községek elkezdtek közösen gondolkodni és dolgozni, a Felcsík Kistérségi Társulás révén nagyobb az esélye a pályázati források lehívásának. Nincs már meg a községek között az a rivalizálás, amely korábban volt– mutatott rá a kedvező fejleményre Kedves Róbert.
Mint részletezte, a községek közösen pályáztak aszfaltozásra, a közkivilágítás korszerűsítésére.
Kérdésünkre elmondta: a tavaly előkészített terveket szeretnék idén megvalósítani. Uniós forrásokból 4,7 kilométer útszakaszt terveznek aszfaltozni, és ugyancsak 4,7 kilométer útszakaszt a kormány által finanszírozott a Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) révén. Elsősorban községi utakat terveznek aszfalttal borítani, azonban a PNDL-hez elküldött pályázatukban szerepel, hogy leaszfaltozzák a község turisztikai látványosságaihoz – a Csonkatoronyhoz, a Szent Anna-feredőhöz – vezető utat is, amelyeket így sokkal egyszerűbb lesz majd megközelíteni.
Céljaik között szerepel a kultúrotthon hőszigetelése, és szeretnék megfelelő hang- és fénytechnikával is felszerelni a közösségi házat. Az erre a célra benyújtott pályázatuk jelenleg elbírálás alatt áll. A községháza felújítására ugyanakkor sikeresen pályáztak.
A Hargita Népe kérdésére Kedves Róbert elmondta: az a község legnagyobb gondja, hogy a telkek tulajdonjoga nem tisztázott, ezért idén a telekkönyvezést is folytatják. A csíkszenttamási önkormányzat ugyanakkor sikeresen pályázott a LEADER-nél, a támogatásból a közeljövőben vásárolnak egy multifunkcionális traktort, amelyet köztisztasági feladatok ellátására és karbantartásra használnak majd. Szintén idei terve az önkormányzatnak, hogy megvásárolják a korábbi TSZ-műhelyeket és ezek udvarát, és létrehoznak egy kisebb ipari parkot, amellyel a helyi fiatal vállalkozók kibontakozásának szeretnének teret biztosítani, az udvart pedig részben az önkormányzat is használná.
Kiss Előd-Gergely
Hargita Népe

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Ma 2018. július 23. hétfő, Lenke napja van. Holnap Kinga és Kincső napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A lélek és a pénz...

A XVI. században II. Gyula pápa Rómában egy nagy székesegyházat akart építeni, a Szent Péter-bazilikát, amely méltó hely lesz, hogy a kereszténység központja legyen, mert a kora középkorból származó épület erős javításra szorult.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube