Mennyi tisztálkodó szert, borotvát használunk el?

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_19906949_733f91b33e1d804a577a61ab182ad2a5_wm.jpgMennyi tisztálkodó szert, borotvát használunk el? Vajon Isten akarata, hogy jelzés nélküli, szagtalan, steril emberek legyünk, meddő életet éljünk??

Tűnődve, 

Csaba t. 
Sok tudományos vita folyik arról, hogy az evolúciós csupaszodásunk mellett miért maradt meg pont a hónaljunknál, illetve a szeméremtájéknál a szőrzetünk. Azt tudjuk, hogy az alapvető funkciója az, hogy a testünktől elvezeti az izzadtságot. De ez miért hasznos?
Az ellenkező nem bevonzása
A legnépszerűbb elmélet szerint az ellenkező nem bevonzásának érdekében tartottuk meg fan- és hónaljszőrzetünket. Ezek a pubertáskorban indulnak növekedésnek, amikor az izzadtságmirigyeink elkezdenek gyártani egy olajos anyagot, ami proteineket tartalmaz. Mivel a szőrzet elvezeti a testnedveket, jobban el tudja juttatni az illataikat a külvilághoz.
Az a szőrzet, ami pubertáskorunkban kezd nőni, felváltja a test többi részén is a gyermekkorban növő, finom szőrszálakat. Ez a férfi típusú nemi hormonok hatására történik, ezért is jellemzőbb a férfiaknál az erősebb szőrzet. A kutatáshoz az is hozzátartozik, hogy szőrzetünk általában 50 éves korunk körül kezd el ritkulni. Ebben az időszakban már nem a párkeresés szokott lenni az emberek fő feladat és vagy célja.
A testünkből a hónaljunknál távozó izzadság egyébként eredetileg teljesen illatmentes, azért válik kellemetlen szagúvá, mert egy csomó mikroba átdolgozza. Mindenesetre a kutatások alapján az a tapasztalat, hogy a potenciális pár teste érzékeli a szagot/illatot és ezt jelzésnek veszi, hogy készen állunk a párzásra. Azt is kimutatták, hogy a szagunk olyan, mint az ujjlenyomat: minden embernél más egy picit.
Végeztek egy kutatást, ahol hölgyeknek kellett olyan pólókat szagolgatni, amiket előtte férfiak hordtak. A kutatásból kiderült, hogy az erősen eltérő illatú emberek vonzódnak egymáshoz. Sőt még arra is vannak feltételezések és kutatások, hogy az ilyen pároknál kisebb eséllyel fog elvetélni a nő, és a gyerekeik immunrendszere erősebb lesz.
Felfogják a baktériumokat és szennyeződéseket
Szőrzetünk védi is testünket. Akadályozza a baktériumokat abban, hogy elérjenek a bőrünkig és bejussanak a szervezetünkbe, ezzel pedig csökkenti a fertőzések elkapásának esélyét. Egyes elméletek szerint még a szexuális úton terjedő betegségek ellen is védhet a szőr. Egy másik előnye a fan- és hónaljszőrzetnek, hogy csökkentik a súrlódást az érzékeny testtájékainkon. Emellett az izzadtság elvezetésével a hő leadását is segítik.
A nőknél külön fontos funkciója a fanszőrzetnek, hogy a baktériumok és szennyeződések ne juthassnaak be a vaginába. A szeméremtájékon tulajdonképpen olyan funkciót lát el a szőrzet, mint az orrban az orrszőr vagy a szemünknél a szemöldökök és a szempillák.
Veszélyes a borotválkozás?
A felsoroltak után mindenki mérlegelheti magában, hogy meg szeretné-e tartani szőrzetét, vagy esztétikai okokból inkább megszabadul tőle. Ez régóta tartó vita, de igazán megdönthetetlen érvet még az egyik oldalnak sem sikerült felhoznia.
Mindenesetre az biztos, hogy a fanszőrzet borotválása nem új dolog, már az ókori görögök is csinálták. Akkor főleg a nők körében volt elterjedt, bár ők még higiéniai okokból, a tetvek elleni védelem miatt borotválták szeméremtájékukat.
A hetvenes években még nagyon népszerű volt a hónaljszőr a nők körében is, a 19. századi Angliában pedig divat volt, hogy a hölgyek a szeméremszőrzetükből egy kis darabot a szeretőjüknek ajándékoztak. Ezt a férfiak gyakran a kalapjaikon hordták, de az sem számított szokatlannak, ha egy dobozban őrizték gyűjteményüket.
KOVÁCS MÁRTON
Fotó: Mark Mainz
www.index.hu