Imádkozunk nyugodt csendes időjárásért!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_Az-utcnk-folyv-vltozott.JPGJó termés ígérkezik, de sajnos itt is - ott is pusztít a jégeső, az özönvízszerű eső!! Imádkozunk nyugodt csendes időjárásért, 

Csaba t. 
Kedves Barátok, Rokonok!
Június 17-én múlt 7 éve, hogy felköltöztünk a csinódi tanyára. Ezalatt sok mindent megtapasztaltunk. Volt 1 m-es hó, -27 C fokos hideg, orkán erejű szél, medvetámadás, farkasjárás és még sok jó és kevésbé élvezetes megtapasztalás.
Két napja, június 22-én délután hirtelen olyan vihar és felhőszakadás támadt, ami itt rég nem látott árvizet eredményezett. Legutóbb 1975-ben éltek át hasonlót a helybeliek. Kezdetben diónyi nagyságú jegek hulltak, majd olyan sűrű eső, hogy látni is alig lehetett. Percek alatt folyónyira duzzadt az amúgy csermelynél alig nagyobb patakunk. A pusztítás az Őrház-patak mentén élőket érintette,a település többi részén nem voltak károk. 
A nagy víz elvitt 5 kisebb hidat és a település központjában lévő a külvilággal összeköttetést jelentő hidat is.
Sok kaszálós területet elöntött a víz, s elpusztultak tyúkok, csirkék, amiket elsodort a víz. Nálunk a vendégházba befolyt a víz, de már szárad az épület.
Emberben nem esett kár, a központi hidat a megyei tanács megbízásából hétfőn ideiglenesen cementkarikákkal pótolják. Fent járt a településen a megyei tanács elnöke és a község alpolgármestere.
Szombaton sokáig nem volt villanyáram, de mára minden a megszokott kerékvágásban zajlik.
A kápolnában hálát adtunk Istennek, hogy nem lett nagyobb baj.
A nagy víz lezúdult, de a kövek maradtak és mi is maradtunk, maradunk. Egyelőre az utcánk, valamint a temető felé és Lesődbe vezető utak alig járhatók, de lassan ezek is rendbe tevődnek. 
Istennek legyen hála, hogy ezen a szép vasárnapon, Keresztelő Szent János napján, a balesetem 4. évfordulóján gyönyörűen süt a Nap.
Szeretettel: 
Nagy Balázs