Ma meghozhatja a tavaszt Zsuzsanna és a pacsirták éneke

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_pacsirta1-e1550482535606-1024x576.jpgIsten éltesse a Zsuzsannákat, madárdallal hozzák a tavaszt...

Csaba t.
Február 19-e Zsuzsanna napja, ezért egy rövid történelmi kitekintő és néhány néphagyomány felelevenítése előtt köszöntjük a Zsuzsannákat: boldogságot, egészséget, sok mosolyt kívánunk nekik névnapjukon.
A név eredetéről annyit tudunk, hogy a héber Sosanna név liliomot jelent, ennek görög és latin változata a Susanna, ebből alakult ki a magyar Zsuzsanna keresztnév. Korabeli feljegyzések szerint Zsuzsanna ótestamentumi szép, erényes és vagyonos asszony  volt, aki naponta délidőben férje gyümölcsöskertjében sétált.  Egyszer Zsuzsanna fürdéshez készülődött, ez később a képzőművészet egyik kedvelt témája lett.
A kertjében fürdő  Zsuzsannát  a katolikusok a gyümölcsfák védőszentjeként tisztelték, ezért ábrázolták sokszor almával.
Zsuzsanna nevéhez  hagyományőrző játék fűződik
A Zsuzsánna-játék az ótestamentumi történetet adja elő népi felfogásban, melynek felelevenítése német eredetű. Gyökerei a középkor világába nyúlnak vissza, amikor a diákok farsang idején idézték fel a vagyonos asszony életét, akit hamis vád alapján házasságtöréssel gyanúsítottak. A bányászok körében volt a legnépszerűbb ez a játék, de a nagyböjt időszakában a gyerekek házról házra járva adták elő a történetet. Az előadásban szerepelt Zsuzsanna, a férje, két öregember, valamint a bíró, a hajdú, egy egész község is.
Zsuzsanna, az időjós
A néphagyomány szerint Zsuzsanna napján vége a hónak, zöldellni kezd a fű, s megszólalnak a pacsirták! Ha esetleg mégsem szólal meg a pacsirta, „befagyott a szája”, akkor a hideg idő még tovább tart. Azt is mondják, ha a pacsirta alacsonyan repül, tovább tart még a tél. Kedvező jelnek tekintették, ha  csepereg az eresz, mert hitték, akkor jó termés lesz. Egyes gazdák szerint csak ettől a naptól lehet metszeni a szőlőt, hogy azon ne fagyjon le a rügy. Jó idő esetén nekifogtak széthordani a trágyát, és a szántó-vető munkák előkészületeit is megkezdték.
Zsuzsánna pisálja el a havat, friss füvet hoz, s megszólaltatja a pacsirtát – tartja a mondás, és ennyi minden egy személytől nem csekélység. 
Kedves Zsuzsannák! Köszöntésül végezetül egy régi versike jókívánságként:
Agyon Isten nektek sok Zsuzsanna napot, Eső ellen egy nagy bükkfa kalapot, Hogy rajtatok ne maradjon a szegény állapot!
Írta: Tánczos Erzsébet, Netfolk 
www.sokszinuvidek.24.hu

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Nehogy azt higgyük, hogy a pap egy másik bolygóról jött, tökéletes lény, mentes minden emberi gyöngeségtől, tévedéstől, kísértéstől, bűntől. Őt is ugyanabból az anyagból gyúrták, mint akármelyik embert. Csak a szentségek kiszolgáltatásában van meg a biztosíték, hogy bűnössége sem tudja megakadályozni a kegyelem gyümölcsét, míg más cselekedeteiben a gyengeségének, gyarlóságának emberi pecsétje nyomot hagy.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2019. május 23. csütörtök, Dezső napja van. Holnap Eszter és Eliza napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A kereszténység nem verejtékszagú

Számomra a kereszténység nem verejtékszagú, nem arról szól, hogy önmagamra figyelve erőlködöm, hogy megtisztuljak, testemet, lelkemet különféle gyakorlatokkal megzabolázzam, nem görcsölök azon, hogy tökéletessé váljak – jó nekem egyszerű, ferences kistestvérnek lenni.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube