Nagyváradon is megszólal Bartók Béla fia

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tortenelem_bartok_peter.jpg92 évesen először adott interjút apjáról Bartók Béla fia, a hetvenöt éve az Egyesült Államokban élő Péter. 

A vallomásból készült dokumentumfilmet Nagyváradon vetítik a zeneszerző születésének 138. évfordulóján, március 25-én. 
Az Egy nap Bartók Bélával című esemény délben a Nagyváradi Művészeti Líceum dísztermében kezdődik, ahol koncerttel egybekötött életrajzi ismertetőt tartanak az iskola diákjainak közreműködésével. Délután a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók termébe várják az érdeklődőket, ahol 17.45 órától Bartók és növendéke Nagyváradon a Thurzó család gyűjteményéből címmel kiállítást nyitnak meg, majd 18-tól Bartók arcai címmel Thurzó Zoltán zongoraművész koncertezik, a fellépésen közreműködik a Nagyvárad Táncegyüttes két táncművésze Joó Renáta és Szabó Mercédesz. A megemlékezés végén, 18:45-től vetítik le Sipos József Bartók című dokumentumfilmjét, közölték a szervezők. Bartók Péter megrázó vallomásban mesél édesapjáról, Bartók Bélának az édesanyjához, feleségéhez, szerelmeihez, gyermekéhez és kortársaihoz fűződő kapcsolatáról, a zeneóriás esztétikai hitvallásáról, és arról a személyes tragédiáról, amit Magyarország elhagyása jelentett e hazaszerető ember számára. A film emellett válogatást mutat be Bartók levelezéséből és soha nem látott fotóiból, művei kritikai fogadtatásából, a korabeli Magyarországon és New Yorkban készült archív felvételekből. 

A rendezvényekre díjtalan a belépés, az Egy nap Bartók Bélával szervezője a Partium Alapítvánnyal és a Nagyváradi Művészeti Líceummal partnerségben az RMDSZ nagyváradi szervezete. 
www.maszol.ro

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Mindannyian árnyékból és fényből gyúrt lények vagyunk, mindenki érzi magában a sarat, a marék port, amelyből született, de érezzük magunkban Isten leheletét is, a Szentlelket, amely vezet, mozgat, alakít bennünket.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2019. május 25. szombat, Orbán napja van. Holnap Fülöp és Evelin napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Sok, szép, új dolog...

Ha egy biciklivel közlekedem, aztán beülök egy autóba, nem tagadtam meg a közlekedést, hanem gyorsabbá, kényelmesebbé tettem.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube