Sajtóklub: A szerencsejáték-függőség hálójában

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_20230710_160707.jpg2016-ban hivatalosan százezer játékfüggővel “büszkélkedhetett” Románia, de könnyen lehet, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. - írja a szakember a csatolt cikben! Vajon ma hány ember vergődik e szenvedély rabjaként? 

Szent Kamill - a szenvedélybetegek védőszentje közbenjárását kérve imádkozzunk a játék függő fiatalokért! 

Imádságos bizalommal, 

Csaba t. 

Kalóz János-György pszichoterapeutával a cseppet sem szívderítő romániai helyzetről és a szerencsejátékok reklámozásáról is beszélgettünk.
Gombamód elszaporodtak hazánkban a játékkaszinók, a súlyos függőséget okozó szerencsejátékok. A játéktermek száma tíz év alatt mintegy ötven százalékkal nőtt. Hét évvel ezelőtt, 2016-ban hivatalosan százezer játékfüggővel “büszkélkedhetett” Románia, de könnyen lehet, hogy ez csak a jéghegy csúcsa.
Nemrég a szerencsejátékok reklámozását korlátozó törvényt fogadott el a parlament, de sajnos csekély mértékben korlátoz. Az eredeti cél, a több mint százezer aláírást “regisztráló” civil kezdeményezés nyomán (amelyet a közismert médiszemélyiség, humorista, Mircea Bravo is népszerűsített), a szerencsejátékok reklámozásának teljes betiltása lett volna, de ezt nem sikerült elérni. Úgy tűnik, a döntéshozókat a rövidtávú gazdasági-pénzügyi vonatkozások sokkal inkább érdeklik, mint a hosszú távú és rendkívül nehezen orvosolható, súlyos társadalmi következmények, egyéni, családi tragédiákba torkolló függőség, melynek kialakulásában a szerencsejáték-reklámok is fontos szerepet játszanak, főleg a fiatalok esetében, de nemcsak.
Miért olyan veszélyesek ezek a játékok, miért, miként okoznak függőséget, mennyire és hogyan hatnak a fiatalokra a reklámok, amelyek – főleg az online térben – valósággal elárasztanak bennünket? Hogyan alakult a függőségben szenvedők száma Romániában, mit kezd velük a társadalom, milyenek a gyógyulás esélyei? Többek közt erről beszélgettem Kalóz János-György kolozsvári pszichológussal, pszichoterapeutával, akinek szakterülete a drogprevenció és a függőségek, és aki fiatal korában több éven át maga is szenvedélybeteg, drogfüggő volt. Életének erről a nehéz, válságos periódusáról is őszintén mesélt a Sajtóklubban.
A lejátszóra kattintva a július 10-i, hétfő délutáni élő műsor szerkesztett, kissé rövidített változatát hallgathatják meg.
Szerkesztő-házigazda: Mihály István
www.kolozsvariradio.ro