Egyházmegyéink fiataljai Lisszabonban

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_IMG-20230801-WA0003.jpgAugusztus 1-jén kezdődik az Ifjúsági Világtalálkozó Lisszabonban, ahová holnap, augusztus 2-án Ferenc pápa is megérkezik. Romániából korábbi híradások szerint több mint négyszáz fiatal vesz részt a rendezvényen; közülök néhányan már a világtalálkozó előkészítésén, Coimbrában is részt vettek programokon.

A világ minden tájáról négyezer fiatalt váró rendezvény előkészítésén voltak közös dicsőítések, tanítások, szentmisék, közbenjáró imák, gyónási és kiengesztelődési lehetőség, valamint kulturális és sportprogramok is.
Bíró István portálunkat a gyulafehérvári egyházmegye csapatának élményeiről tájékoztatta: „A lisszaboni ifjúsági világtalalkozóra igyekvő erdélyi fiatalok mintegy 42 órás út után hétfőn Lourdes-ba érkeztek. A kegyhelyen ellátogattak a lourdes-i Miasszonyunk-bazilikába és a jelenés helyére, amelynek közelében Pantea Tibor kolozsvári ferences szerzetes mutatott be szentmisét. Az erdélyi ferences ifjúsági csoportokhoz tartozó ifjak részt vettek az este 9 órakor kezdődött gyertyás körmeneten is, magukkal vitték a magyar és a székely zászlót. A körmenet után a bazilika erkélyén mintegy félórán keresztül  lobogtak kozösségünk szimbólumai. Az erdélyi zarándokok hétfőről keddre virradóan 2 óra 30 perckor Lourdes-ből továbbindultak Lisszabonba.”
A szatmári egyházmegye ifjúságpasztorációs irodája is bejelentkezett közösségi oldalon, és amint fogalmaztak, ,,izgatottan várja csapatunk,hogy mit tartogat az első nap….”
A temesvári egyházmegye fiataljai a rendezvényt előkészítő ötnapos programon is részt vettek. Közösségi oldalukon röviden tájékoztattak mind az öt nap lelki megéléseiről. Arról számoltak be, hogy számtalan felemelő megélésben volt részük, mind lelkiekben, mind pedig közösségi értelemben, hiszen játékosan és játékok által is ismerkedtek más nemzetiségekkel, de a helyi kultúrával és szokásokkal, történelemmel is, fogyaszthattak a helyi jellegzetes falatokból, illetve egy múzeumi látogatás által merülhettek el a hely kultúrtörténetében. „Mi, fiatalok, nagyon örültünk, hogy azt látjuk, hitünk megélése szabadabbá, derűsebbé és…. jobbakká tesz minket!” A harmadik napon, július 28-án a napindító szentmise után számos aktivitást igénylő program várt rájuk, többek között meglátogatták Pombal kastélyát, volt színházi előadás, amely mindenkit a testvériségre fókuszált, és arra, hogy senkit nem lehet megítélni a külseje alapján. Másnap főként spirituális élményekben gazdagodtak, és számtalan örömteli és felemelő találkozásban volt részük. Az ifjúsági világtalálkozót előkészítő programsorozat lezárásaként pedig a temesvári fiatalok és az őket vendégül látó családok búcsúvacsorán vehettek részt, miután aznap a fatimai jelenések helyszínét és a bazilikát is felkeresték.
A nagyváradi egyházmegye közösségi oldalán arról adott hírt, hogy elindultak Lisszabonba a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye fiataljai, szám szerint huszonöten, őket Oros Roland ifjúsági lelkész és Csíki Amanda pasztorális referens vezeti, illetve elkíséri őket Böcskei László megyés püspök is. Az indulásról ITT tekinthető meg videó, az első napról pedig ITT.
Összeállította D. G.
www.romkat.ro