Imádkozzunk az áldott békéért!!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_izraelivedok07.jpgMinden, amit eddig tudunk az izraeli háborúról

„Háborúban állunk!” – jelentette be Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök. A palesztinok nem várt támadást indítottak a Gázai-övezet határához közeli izraeli települések ellen. A meg nem erősített hírek sok civil áldozatról, és több katona elrablásáról szólnak. Összefoglaló.

Szombat reggel háborúra ébredt Izrael. Az IDF jelentése szerint 6:30-tól 2200 rakétát lőttek ki az ország városaira, a szirénák még Tel-Avivban is megszólaltak. Mindeközben palesztin terroristák tömegei szivárogtak át a gázai határon és a hírek szerint öt különböző települést támadtak meg. Ilyen mértékű támadásra még nem került sor azóta, hogy a Hamász átvette a hatalmat a Gázai-övezet felett. 
Az IDF reggel arra kérte a lakosságot, hogy vonuljanak óvóhelyekre, és ne hagyják el az otthonaikat – írja a Jerusalem Post.
A gázai határ közelében levő településeken a legtöbb házban van egy kialakított óvóhely, ami a rakéták elől ad védelmet, most azonban a beáradó terroristák elől is védheti a lakosokat. Izrael közölte, hogy „a Gázai övezetben a Hamász terrorszervezet az uralkodó és felelős a támadásért. Szembe fog nézni a következményekkel”.
Az áldozatok száma már 40 fölött van.
A védelmi miniszter jóváhagyta a tartalékos katonák behívását, és a légierő támadást indított több gázai célpont ellen. 
Teljesen váratlanul törtek be a terroristák Izraelbe
Izrael az elmúlt években felkészült a Gázából érkező rakétatámadásokra, a Vaskupola rakétavédelmi rendszer segítségével a terroristák rakétáit nagy arányban hatástalanította. Azonban a terroristák betörése Izraelbe teljesen váratlanul érte az országot. 
A megtámadott települések sok esetben néhány kilométerre helyezkednek el a gázai határkerítéstől. Izrael azonban nagy erőkkel őrzi a határt, és egyelőre kérdés, hogy történhetett meg a behatolás. Egyes elemzők biztonsági mulasztásról beszélnek. 
Szderot városában készült felvételek a palesztin terroristákról: 
A jelentések szerint terroristák beszivárogtak a szderoti rendőrőrsre, ami tűzharcot váltott ki – írja a Ynetnews. A lakosok videókat tettek közzé, amelyeken egy kisteherautó látható, amelyen körülbelül egy tucat fegyveres férfi utazik, keresztülhajt a városon, és válogatás nélkül tüzel minden irányba. Sok hasonló videó terjed az interneten.
Több kibucból, köztük Nirimből és Be'eriből, amelyek szintén a határon fekszenek olyan információk érkeztek, hogy a terroristák behatoltak. 
A Gázai övezetből származó közösségi média-bejegyzések több száz Hamász-katonát mutatnak, akik állítólag Izraelbe indultak. 
Gázai terroristák által feltöltött kép a kerítésen áthatoló palesztin fegyveresekről. Forrás: Ynet
A Fox News tudósítója, aki a helyszínen tartózkodik Twitteren közölte: nagyon rossz a helyzet a határ mentén, egyelőre nem lehet tudni hány terrorista tartózkodik még izraeli területen. Mivel azonban katonai művelet zajlik, nem lehet tájékoztatni arról a médiát, hogy pontosan mi történik. 
Az izraeli média beszámolói szerint több katonát és civilt elraboltak és átvittek Gázába a palesztin fegyveresek. Ezt látszólag megerősítik a közösségi oldalakon terjedő képek, amelyek fogva tartott izraelieket ábrázolnak. 
Egy nő elmondta az izraeli 12-es csatornának, hogy az édesapját elrabolták egy dél-izraeli településről. 
„Üzenetet küldött nekem, hogy a terroristák betörtek a házába. Láttam róla fotókat, hogy Gázában van” – mondta a nő könnyek között. 
Magas az áldozatok száma
A Magen David Adom mentőszolgálat szerint legalább 22 ember halt meg a Hamász terrorcsoport által elkövetett nagyszabású támadás kezdete óta – számolt be a Times of Israel. 
Egy szóvivő szerint több mint 70 ember súlyosan megsérült.
A halálos áldozatok száma várhatóan emelkedni fog.
Az izraeli lakosokat felszólították, hogy ha van rá lehetőségük, és nem támadás alatt álló területen tartózkodnak: adjanak vért a kórházakban, mert nagyon magas a sebesültek száma. 
„Vegyétek elő a fejszét!”
A Gázai-övezetet uraló Hamász terrorszervezet ritka nyilatkozatot adott ki az eseményekkel kapcsolatban. Mohammed Deif, a Hamász katonai szárnyának vezére is megszólalt:
„Figyelmeztettük az ellenséget. Megtámadták az iszlám mozgalmat és megszentségtelenítették az al-Akszát”. 
Felszólította a Gázát körülvevő településekre beszivárgó terroristákat:
„Hajtsátok végre a települések elleni támadásaitokat minden rendelkezésetekre álló eszközzel. 
Ma mindenki, akinek puskája van, vegye elő. Eljött az ő idejük, és mindenki menjen ki a teherautójával, járműjével vagy fejszéjével” – és felszólította az izraeli arabokat is, hogy támadjanak a zsidókra. 
A Hamász rendszeresen hivatkozik a Templom-hegyre, mikor támadást indítanak Izrael ellen. Általában azzal vádolják Izraelt, hogy megszentségtelenítik a mind muszlimok, mind zsidók számára szent helyet. Azonban az elmúlt hetekben viszonylagos nyugalom volt Jeruzsálemben, így az indoklás most még kevésbé áll meg, mint más alkalmakkor. 
„Háborúban állunk”
Bár váratlanul érte Izraelt a támadás, az egész ország gyorsan háborús állapotra állt át. A helyzetet bonyolítja, hogy sábesz van, és este is ünnep kezdődik, amely egészen vasárnap estig tart. A palesztinok valószínűleg szándékosan ünnepre időzítették a behatolást. 
Az izraeli légierő támadást indított gázai célpontok ellen, és a tartalékosakat is mozgósította a hadsereg. 
„Háborúban állunk, ez nem hadművelet, nem eszkaláció, ez háború” – jelentette ki Benjamin Netanjahu miniszterelnök az izraeliekhez intézett beszédében. A miniszterelnök elmondta: elrendelte a települések megtisztítását a terroristáktól. 
Ezt is ajánljuk a témában
„Háborúban állunk” – Netanjahu is megszólalt
Pár perc alatt ötezer rakéta zúdult Izraelre.
„Ezzel egyidejűleg széles körű tartalékos mozgósítást és olyan erejű és kiterjedésű megtorló háborút rendeltem el, amilyet az ellenség még soha nem látott. 
Az ellenség olyan árat fog fizetni, amilyet még soha. Addig is felszólítom Izrael minden polgárát, hogy szigorúan tartsa be a hadsereg utasításait. Háborúban állunk, és meg fogjuk nyerni” – jelentette ki Netanjahu. 
Mi jöhet ezután? 
A váratlan behatolást nagy izraeli ellentámadás követheti, de arra is fel kell készülnie Izraelnek, hogy nem csak Gáza irányából jöhetnek további támadások. 
A Jerusalem Post elemzője gyors reakciójában azt írta: „A ma reggeli támadások méretükben és kiterjedésükben példátlanok voltak. A Hamász már korábban is próbálkozott beszivárgásokkal, de a gázai határkerítés és a biztonsági intézkedések általában megakadályozták ezeket a kísérleteket”. 
A szerző szerint egyértelmű, hogy a Hamász és a gázai terrorcsoportok a jom kippuri háború mintáját követik, amely 1973-ban szintén teljesen váratlanul érte Izraelt. 
Az elemző megjegyzi: a gázai terrorcsoportok mögött sok esetben Irán áll, ezért ez a támadás lehet csak a kezdet, vagy a jelzés a térség többi Izraelt gyűlölő terrorcsoportjának.
Annyi bizonyos, hogy miközben Izrael fellép Gáza ellen és harcol a beszivárgókkal, félszemmel a libanoni határt figyeli, és azt: lépni fog-e az évek óta Izraellel való háborúra készülő Hezbollah. 
Nyitókép: AHMAD GHARABLI / AFP
www.mandiner.hu