Hétezer éves épületeket tártak fel Újváron

ImageA temesvári dr. Florin Draşovean és a berlini dr. Wolfram Schier professzor vezette régészcsoport idén nyáron folytatta az Újváron feltárt neolitikum–kori településen elkezdett ásatásokat.

 

A tizedik román–német ásatás során a korukhoz képest rendkívül fejlett építészeti színvonalról tanúskodó épületeket – emeletes házakat is! – tártak fel, amelyek az i.e. ötödik évezredben épültek.

A bonyolult tervek alapján épült házak a régészek szerint egy ősi város épületei lehettek, ahol már építésre szakosodott mesterek működtek. Az egyik 8X16 méter alapméretű házban, amelynek földszintje hat helyiségből állt, felszínre került egy agyagból készült oltár is. Az újvári ásatásokon Berlinből, Heidelbergből, Würzburgból, Zágrábból, Kolozsvárról, Iaşiból, Gyulafehérvárról, Nagyszebenből, Vajdahunyadról és Déváról érkezett kutatók és diákok is részt vesznek.
Az újvári neolitikum korabeli település a Vincsa kultúrához tartozik és az i.e ötödik évezred elején jöhetett létre. A tíz éve tartó ásatások során már több emeletes épületet, egy szentélyt, kerámia tárgyakat, csontból és kőből készült tárgyakat hoztak felszínre a különböző rétegekből. Újváron egy agyagból készült maszkot is kiástak, amely európai szinten is egyedülálló lelet ebből a korból.

www.nyugatijelen.com 

 

 

Image