Rózsafüzér októberben

A Biblia évében sokféleképpen kapcsolódik bele a keresztény világ Isten írott üzenetének népszerűsítésébe, és igyekszik azt magáévá tenni.

 A legszebb és legkedvesebb együttműködést a Biblia üzenetében az októberi rózsafüzér-ájtatosságok kerete adja, vagyis a szentolvasó imádkozása. Hiszen a rózsafüzér 20 titka a Biblia eseményeit és azok üzenetét emeli ki és hozza figyelmünk, áhítatunk középpontjába.
Hosszas lenne a rózsafüzér 20 titkát végigelmélkedni. Akik szeretik olvasni a Szentírást, azok ismerik az eseményeket, amelyeket közöl velünk. Isten megboldogult szolgája, II. János Pál pápa sokszor hangoztatta, hogy ezzel az imádsággal fogjuk meg az Égi Anya és Szent Fia kezét. Többek között ezt írja: „Lelki életemben, ifjú éveimtől kezdve fontos helye volt ennek az imádságnak. A rózsafüzér elkísért engem örömben és megpróbáltatásokban egyaránt. Sok-sok gondomat bíztam rá, és mindig biztatást és bátorítást találtam benne."
Milyen erényeket erősít bennünk a rózsafüzér?
Vezet a hit felé, erősíti bennünk a hitet. 1941-ben 70 honvédzászlót foglaltak vissza az oroszoktól, mely zászlókra ez volt írva: „Isten Anyja mutatja az utat". Több mint 200 évvel ezelőtt II. Rákóczi Ferenc szintén ezt íratta a zászlókra.
Isten Szent Anyja megmutatja az utat az ég felé.
A rozsafüzér erősíti az ember reményét és bizalmát. A sixtuszi kápolnában, ahol a pápaválasztásokat szokták tartani, Michelangelónak van egy csodálatos festménye: Szűz Mária a mennyországból leenged egy rózsafüzért, és azon kapaszkodik fel egy ember. A szentolvasó az örök élet biztos reményét és bizalmát önti az imádkozó emberbe.
Végül de nem utolsó sorban a szeretetet is erősíti ez a szép imádság. Ebben a szeretetválságos világban nagy szükségünk van erre. Mentsük meg a XXI. századot a természeti és lelki katasztrófáktól a szentolvasó által.

Tamás József, Lázárfalva/

Hargita Népe