Pünkösdi búcsú Csíksomlyón

ImageSzokás szerint éjjel 2:30-kor indultunk Csíksomlyóra, hogy korán reggel ott lehessünk. Asszonyok, gyerekek, gyönyörű viseletben, felsorakoztunk a Pusztina tábla alá és elindultunk a Szent Péter templomhoz, hogy csatlakozzunk a többi csángó falvakhoz.

 

 

 Találkoztunk a gajdáriakkal, klézseiekkel, somoskaiakkal, magyarfalusiakkal közös imádkozás és éneklés után elindultunk a nyeregbe. Megható volt látni a feliratokat, hogy a világ minden részéről összegyűltünk. A mise után eleredt az égi áldás is, volt, aki esernyővel védekezett ellene, de mire a buszhoz értünk, lemosta minden bűnünket. Az esti hagyományos csángómise a Szent Péter templomban volt. A misén jo hangasan énekeltuk egyutt a szentes énekjeinket.

Image 

Image 

Későn este gyűltünk össze a buszban, arra számítva, hogy éjjelre eláll az eső és a Keresztútján a megszokott módon tudunk felmenni a nyeregbe, de sajnos az eső végig zuhogott és mivel a gyerekeknek már a váltóruhái, cipői is mind eláztak, nem mertük vállalni a csúszós, veszélyes meredeken a felkapaszkodást, így a gyerekekkel a Szent Péter templomban virrasztottunk és kivételesen ott mondtuk el a Keresztútját is.

Image 

Image 

Reggel korán elindultunk Gyimesbükkre, ahol a tavalyi évhez hasonlóan sok szép csángó énekkel vártuk a székely gyorssal érkező vendégeket. Késő délután értünk vissza Pusztinára.

Image 
Mindenkire Isten áldását kérjük.

Nyisztor Ilona, Bodo Judit és

Veress Kinga tanáraink