Az Erdővidék Múzeumba kerül a mamutcsontváz

ImageErdélyben kutatók és egyetemi hallgatók dolgoznak, annak a csaknem hárommillió éves mamutcsontváznak a feltárásán, amelyet a Barót melletti, rákosi külszíni szénbányában találtak a nyár elején. A ritka lelet a szakemberek szerint a legjobban konzervált az Európában találtak között.

A vezető geológus távollétében egyetemi hallgatók végzik az időt és szakmai igényességet követelő feltárási munkálatokat. Tevékenységük nyomán lassan formát ölt az egykori óriás, amely csak azért nem teljes, mert a földkotró megsemmisítette mindkét agyarát. A kutatók szerint az állat egy természeti katasztrófa során pusztult el.
Az is elképzelhető, hogy egy földcsuszamlás, egy olyan áramlat, ami besodort egy nagyobb mennyiségű üledéket a tó fenekére, és az temethette be – nyilatkozta Szász Sándor, biológia-geológia szakos egyetemi hallgató.
A román jogrend szerint a lelet közelében található múzeum jogosult a mamutcsontváz őrzésére.
Komoly kihívás a mi számunkra is ennek elhelyezése, viszont olyan nagy jelentőségű leletről van szó, amelyik a véleményünk szerint Erdővidék múzeumának is az egyik jelképe lehetne a későbbiekben – közölte Demeter László, az Erdővidék Múzeumának vezetője.
A két éve alakult múzeumba a feltárási munkálatok végeztével, 3-4 hét múlva, gipszágyba helyezve szállítják az egykori őslény maradványait.
Duna Tv