Az őrház csodálatos, mint egy ékszer

ImageA Magyar Állami Vasutak legkeletibb, immáron felújított őrházát avatják pünkösdvasárnap Gyimesbükkön. „Nem öncélból vásároltam meg az épületet” – vallotta be lapunknak az a gyimesbükki Deáky András, aki ezzel a lebontástól mentette meg a száztizenegy éves emlékházat. A széles körű, határoktól független összefogásnak köszönhetően új színekben pompázó, a látogatók számára ezután múzeumként is működő őrház most már várja azokat, akik érdemesnek tartják megtekinteni a magyar történelem e kicsi, de annál jelentősebb darabját.


„Régi álmunk valósult meg azzal, hogy sikerült összegyűjteni a felújításhoz szükséges pénzösszeget” – mondta Deáky András, akinek több évvel ezelőtt került tulajdonába az ingatlan, miután egy román embertől vásárolta meg azt. „Az illető, akinek a román vasúti társaság adta el az épületet, építkezési anyagként akarta felhasználni annak darabjait. Én megvettem az épületet, de nem magam, hanem minden magyar számára” – fogalmazott Deáky. Hozzátette, az ingatlant rögtön a helyi önkormányzatnak adományozta, a hivatal pedig minden törekvésében támogatta.

 

Image 

A felújítás tavalytól zajlott erőteljesebb tempóban. Ebben az évben csatlakozott a kezdeményezéshez az a budakeszi baráti társaság, amely végül a folyamat motorja lett – derül ki abból a közleményből, amit a Budakeszi Kultúra Alapítvány juttatott el szerkesztőségünkbe. Ebből megtudjuk, hogy az öt tagot számláló csoport 2007 pünkösdjén egy jelentős adománnyal kezdeményezte az őrház eredeti magyar vasúti szabványoknak megfelelő felújítását, környezetének rendezését. A felajánlott összeg azonban kevésnek bizonyult a munkálatok elkezdésére. Régi álom valósult meg az őrház felújításával. Archív felvétel: Kristó RóbertA baráti társaságból ketten a Budakeszi Kultúra Alapítvány kuratóriumi tagjai, így javaslatukra az alapítvány úgy döntött, felkarolja az adományok gyűjtését. Emellett idén februárban a gyimesbükki önkormányzattal kötöttek megállapodást, melyben az önkormányzat vállalta a felújítási költségek felét. A rendbetétel több mint ötmillió forintos befektetést igényelt, ám az adományoknak köszönhetően nem csak az épület, hanem környékének rendezése is elkezdődött. Stílszerű kerítés, padok, asztalok, illemhely és egy vasúti aluljáró épült a Rákóczi-vár biztonságos megközelítésére.

 

Image 

Múzeum is lesz
Deáky Andrástól megtudtuk, az őrházban Bilibók Ágoston nyugdíjas vasutas tiszt vasúttörténeti gyűjteményének egy részét is látni fogjuk. Főleg a Csíkszereda–Gyimesbükk vasútvonal építkezésével kapcsolatos dokumentáció és korabeli fényképek nagyításai lesznek kiállítva. Bilibók Ágoston pedig naponta 10–17 óráig fogadja majd az odalátogató vendégeket, elmesélve nekik mindent, ami érdekelheti őket. „Valamikor ez volt a történelmi Magyarország legkeletibb pontja. A magyarországiakban különösen él a nosztalgia az ezeréves határ, a történelmi Magyarország iránt. Éppen ezért most már nem kell szégyenkeznünk azért, ahogy valamikor kinézett az ezeréves határ környéke” – emelte ki a gyimesbükki vállalkozó, aki szerint az esemény ünnepélyességét csak fokozza az ipartörténeti érdekességként számon tartott és felújított 017-es számú, magyar címeres Nohab-mozdony vontatta nosztalgiavonat érkezése.
Rédai Botond