Székelyföldnek joga van a szabadsághoz

ImageRáduly Róbert csíkszeredai polgármester úgy véli, hogy Traian Băsescu és Sólyom László államelnökök jelenléte a csütörtöki csíkszeredai megemlékező ünnepségeken azt bizonyítja, hogy Székelyföldnek joga van a szabadsághoz.

 

 

Arra a kérdésre, hogy milyen jelentőséggel bír az a tény, hogy Sólyom László magyar köztársasági elnök és Traian Băsescu román államelnök részt fog venni az 1956-os forradalom 52. évfordulója alkalmával Csíkszeredában szervezendő megemlékező ünnepségeken, Ráduly Róbert elöljáró azt nyilatkozta, az egész közösség várja a találkozást, amely különleges jelentőséggel és fontossággal bír.

„A magyar és a román államfő jelenléte nagyon fontos a számunkra, főként azért, amiért idejönnek: az 1956-os forradalom, szabadságharcunk megemlékezésére. Az államelnökök jelenléte olyan gesztus, amely azt jelképezi, hogy az 1956-os események nem csupán Magyarországra vonatkoztak, hanem az egész volt szovjet térségre. Az eddigi munkánk értékelése ez, mert ha nem emeltünk volna szobrot a szabadságnak a városban, ha nem alakítottuk volna ki az 1956-os teret, ha nem volnánk olyan közösség, amely szorosan kapcsolódik az 1764-es, 1848-as, 1956-os szabadságharcokhoz, ez a látogatás nem következne be. Mindez azt bizonyítja, hogy a Székelyföld szabad, és joga van a szabadsághoz” – jelentette ki Ráduly Róbert.
A polgármester örömét fejezte ki amiatt, hogy a két államelnök együtt ünnepli meg a Szabadság Napját. A két államfőt csütörtökön 18 óra 15 perckor fogadják a Hargita Megyei Tanács protokoll-termében. A két hivatalosság ezt követően csatlakozik a fáklyás menethez, amely a város központjából elmenetel az 1956-os térre.
Este 19 órakor a két elnök beszédet tart a lakosság előtt, majd a Gloria Victis szobornál lezajlott megemlékezés után rövid tanácskozást folytatnak a csíkszeredai polgármesteri hivatalban.

nyugatijelen.com

Image