A férfiak bátrabbak a családalapításban: egy gyerek nem gyerek

ImageNoha a gyermek utáni vágy meghatározó a magyarok életében, a születésszám tekintetében az egyik legrosszabbak vagyunk Európában. A Generali biztosító kutatást végzett fiatal férfiak és nők körében, hogy feltérképezze a gyermekvállalással kapcsolatos véleményeket és terveket. A gyermekvállalás kérdésében leginkább a nők döntenek, s többségük az anyagi nehézségektől tartva csak egy gyermeket vállalna. A férfiak döntő része azonban úgy véli: egy gyerek nem gyerek – írja a Szabad Föld.

A megkérdezett férfiak többsége bár érettnek érezte magát az apaságra, konkrét céldátumot, határidőt egyikük sem szabott meg. Az erősebbik nem szerint ugyanis a gyermek születéséről kizárólag a nő dönt. S míg a férfiak leginkább az érzelmi hátteret emelték ki legfontosabb szempontként, a nők a gyermekvállalás kérdésében is a biztonságra törekszenek. Így arra a kérdésre, hogy mi lenne, ha most jönne a baba, a spontán női reakciók között az ijedtséggel és a félelemmel kapcsolatos érzések listája hosszabb volt, mint a boldogsággal kapcsolatosaké.
Míg az általános vélemény szerint a nők szeretnének több gyermeket, a Generali felméréséből az derült ki, hogy a nők többsége inkább csak egy gyermeket vállalna. Bár a leendő anyukák is hajlanának arra, hogy ne egyedül nőjön fel gyermekük, erősebb bennük a szorongás, a jövőtől való félelem. Mint mondják, jelenlegi egzisztenciájuk csak egy gyermek felnevelését teszi lehetővé. A kettőt vállalók nemegyszer a párjukra hivatkoznak, mintegy átruházva felelősséget a férfiakra.
Ezzel szemben a férfiak úgy tartják, „egy gyerek nem gyerek”, és minden megkérdezett legalább két utód mellett voksolt. Ők úgy gondolják, a gyereknek az a jó, ha testvér mellett nő fel, és jó, ha felnőtt életében is van valaki, aki támasza lehet, akire számíthat. Szerintük a több gyerekhez csak elhatározás szükséges: nem kell mérlegelni, óvatoskodni, hanem bele kell vágni és az élet megoldja a dolgokat.
A megkérdezettek többségét leginkább az egzisztenciális félelem tartja vissza a gyermekvállalástól: nem a „karrier vagy gyerek" a központi dilemma, hanem a pénztárca: az anyagi biztonság hiánya. A gyermekvállalás a nőknél törést jelenhet a szakmai karrierben, másrészt potenciális vagy tényleges kismamaként eleve hátránnyal indulnak egy megpályázott állásért. A fiatal férfiak pedig azért aggódnak, mert úgy érzik, egy jövedelemből nem tudják eltartani a családjukat. Van, aki ténylegesen nem, van, aki azon a színvonalon nem, amit elvárhatónak, netán ideálisnak érez. Az átlagnál erősebbek a félelmek a Kelet-Magyarországon élők, az alacsonyabb jövedelmű csoportok és a 20-24 év közöttiek körében.
Magyar Kurír