Égi áldás is kijutott Szent Jakab ünnepén

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_Cstcsutortok.jpgCsallóközcsütörtök község július 29-én tartotta a CHETURTHUC 2023 rendezvényét, azaz a hagyományos falunapot, amit minden évben Szent Jakab ünnepéhez kötődően szerveznek meg. Szentmisét celebrált Böjte Csaba testvér, Puss Sándor jezsuita szerzetes és Masicza Robert esperes.

Portálunknak Kállay András, a Szent Jakab Társulás elnöke elmondta, hogy a falunapot hagyományosan mindig szentmisével szokták kezdeni, amit alkalmanként a templomban, alkalmanként pedig szabadtéren is megtartanak. A mostani szabadtéri mise apropóját az adta, hogy Böjte Csaba testvér elfogadta a felkérést. Így a Gombai úton lévő parkban, ami évről évre bővül és szépül a közösség szabadidejének eltöltésére, most felállítottak egy színpadot és két nagy sátorral, mintegy 800 ülőhellyel várták az érdeklődőket a rendezvénysorozatra.
A rendezvénysátrak meg is teltek 15 órára. Először Szent Jakab ereklyéjét helyezték el az oltáron, majd Masicza Robert, Csallóközcsütörtök esperese köszöntötte a gyülekezetet.
„Egy évvel ezelőtt megáldottuk a székelykaput, amelyet a testvértelepüléstől Csíkkoznástól ajándékba kaptunk és azóta díszíti templomkertünket. Ha betérsz jó szíveddel, találkozol bent szeretettel című felirat ékesíti a kaput. Ma nagy szeretettel akarunk találkozni Jézussal, de az ő egyik szolgájával is, aki a polgármester úr, Őry Péter, valamint az iskolaigazgató úr, Hajtman Béla meghívására ellátogatott közénk. Nagy szeretettel köszöntöm  tehát a nem ismeretlen Böjte Csaba testvér atyát, aki a falunap és Szent Jakab ünnepe, fő védőszentünk ünnepén jött közénk minket buzdítani Úr Jézus követésében, Szent Jakab által is. Éljük át ezeket a pillanatokat áhítattal, hogy lelkileg megújuljunk, hogy feltöltődjünk Isten igéjével, Jézussal való találkozással.”
Majd Csaba testvér köszöntette a híveket:
„Kedves szeretett testvérek, a búcsú azt jelenti, hogy elbúcsúzunk a haragtól, a rosszkedvtől, a bűntől és megújulunk Krisztus szeretetében, az apostolok szellemében, s Szent Jakab lelkületében a szentmise elején nézzünk magunkba. Hoztunk magunkkal valami rosszkedvet, félelmet, szorongást, kishitűséget? Tegyük az Úr oltára elé, és kérjük a Jóistentől az irgalmat, a kegyelmet, hogy valóban teljes búcsút nyerjünk, lélekben újjászülessünk, hogy újból istengyermeki szabadságban, békében tudjuk egymást szeretni, Istent dicsérni. Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket, bánjuk meg bűneinket!”
Prédikációjában több témát kiemelt. Először a szentleckére utalva kifejtette, hogy emberi dolog volt a tanítványok részéről azon gondolkodni, ki kerül Jézus jobbjára, ki a legnagyobb közöttük. Rámutatott, hogy jó hallani Jézus szavait, aki nem azt mondta, ti csak ne akarjatok nagyok lenni. Ne akarjatok hatalomra törni. Azt mondta, megmutatom nektek, hogy tudtok igazán nagyok lenni. Hogy tudsz te a legnagyobb lenni egy közösségen belül?
„Ha felvállalod a közösség gondját, baját, a szolgálatát, akkor te leszel a legnagyobb.”
Azt mondta, nem lehetünk reményvesztettek, nem szabad úgy gondolkodni, hogy a tartós tejet már nem vesszük meg. Imádkozni kell, bátran, optimistán. Bízni kell az emberekben, a szomszédban, a családtagokban, az apában, az anyában és a gyerekekben.
Humorosan, egyedi szemszögből magyarázta a mindennapi dolgokat, tanácsot adva a gondok kezelésére, az anyagi javakhoz fűződő kapcsolatunkra. Azt tanácsolta, feladatainktól ne roppanjunk össze, lépjünk Jézus színe elé velük, és bizalommal oldjuk meg otthoni, helyi, országos vagy akár világszinten. Ugyanakkor szólt arról is, hogy a bizalomvesztés kilopja a reményt, a szeretetet a szívünkből. Ám Jézus új reményt, új szeretet, új lendületet tud adni.
A szülők és a gyermekek kapcsolatára is kitért:
„Egy gyermek olyannak látja magát, amilyennek az én szemem tükre mutatja őt. Ha rám néz az a gyermek és azt látja, nincs remény, akkor ő reménytelenné válik. Ha úgy nézek egy gyerekre, hogy feszít a jó érzés, és azt gondolom, te annyira értékes vagy, téged a Mennyei Atyám adott, akkor, ha a szemembe néz, az a gyermek elhiszi, hogy ő valóban értékes, ő valóban fel tud nőni az előtte lévő feladathoz. Így kell mindannyian egymásra néznünk!”
Nagyon megkapó volt az a gondolata Csaba testvérnek, hogy merjünk hátul maradni, szolgáló szeretettel feladatokat vállalni.
Ám egyszerre fekete felhők gyülekeztek, s pillanatok alatt eleredt a heves zápor.
A padsorokat kicsit átrendezve, Csaba testvér egyedi humorával oldotta fel a pillanatnyi zavart, s elmondta, hogy a csíksomlyói nyeregben pünkösdkor rendszerint a Szűzanya is esővel köszönti a zarándokokat, s úgy látszik, Szent Jakabnak is megvan ez a szokása.
A zivatar csitulásával a szentáldozásra a rendezvénysátrak alatt került sor. A szentmise végeztével pedig a szolgálatot bemutató atyákkal már verőfényes napsütésben lehetett tartalmas beszélgetéseket folytatni, fényképezkedni.
További programok
A továbbiakban gazdag programmal kedveskedtek a szervezők minden érdeklődőnek, többek között Mickey & Minnie zenés gyerekműsorral, majd fellépett a Csallóközcsütörtöki Daloskör, a GOLDDIES, a Mona Lisa Smile, ifj. Derzsi György, s végül DJ HAMAR szórakoztatta a közönséget.
Adománygyűjtés
A szentmise ideje alatt adománygyűjtést is szerveztek a Böjte Csaba testvér által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány és az általuk segített gyermekek részére, mellyel a 2023/24. évi beiskolázási költségekhez járultak hozzá. A közösségi adományozásból befolyt 2500 eurót Őry Péter adta át Böjte testvérnek, aki hálás szívvel köszönte meg helyi, a környékbeli zarándokok nagylelkű támogatását. Köszönő szavaiban kiemelte, a gyermek az egyetlen olyan jövőbe fektetett kincs, ami maradandó értéket teremt. Majd felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy ezért szeressék, támogassák, valamint hittel és reménnyel töltsék meg gyermekeik szívét.
Hideghéthy Andrea/Felvidék.ma