Háromnapos prédikációsorozatot tart Csaba testvér Budapesten

Böjte Csaba ofmHáromnapos, lélekindító prédikációsorozatot tart jövő hétfőtől Böjte Csaba testvér, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője a budapesti Szent István-bazilikában. Az elmélkedések a húsvéti ünnepekre készítenek fel, emellett az utcagyermekek felkarolásával ismertté vált ferences szerzetes szentgyónási és dedikálási lehetőséget is biztosít.

Bár a hazai katolikus templomok nagy részében a szent három nap (nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat) előtti hétköznapokon, hétfőn, kedden és szerdán tartanak elmélkedéseket az egyes egyházközségek által meghívott vendégpapok, a fővárosi Szent István-bazilikában egy héttel korábban, tehát március 22-től 24-ig tart húsvéti előkészítő elmélkedéseket (triduum), lelkigyakorlatot Böjte Csaba dévai ferences szerzetes.
A belvárosi bazilikában mindhárom napon este 6 órakor kezdődik a szentmise, amelyre a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője a kereszténység legnagyobb ünnepére előkészítő gondolatokkal érkezik, és közvetlenül a szentmise előtt, valamint a prédikációk után Csaba testvér gyóntat is. Szerda este egy fiatal erdélyi társasággal érkezik: a Role együttes egy Kájoni János ferences szerzetes által írt misét ad elő – mai hangszereléssel. Délután 2-től 4-ig egyébként Csaba Testvér könyveinek dedikálására is lehetőség lesz.
Az 1959-es születésű erdélyi ferences szerzetes – eredetileg autóvillamossági szerelő, majd bányász –, Böjte Csaba 2002-ben alapította gyermekmentő szervezetét, célul tűzve ki, hogy méltó életkörülményeket biztosítson az árván vagy sanyarú életkörülmények között, nem ritkán az éhhalál küszöbén tengődő fiatalok számára.
Emberi életek kapnak új esélyt
Csaba testvér 1982-ben, a legnagyobb titokban jelentkezett szerzetesnek, s a gyulafehérvári, majd esztergomi tanulmányi évek után 1989-ben szentelték pappá. Három évvel később helyezték Dévára, ahol az időtlen idők óta üresen álló ferences kolostorba utcagyerekeket fogadott be. Ezt a román hatóságok igen rossz szemmel nézték, de miután Csaba testvér közölte, hogy a gyerekeket a rendőröknek kell újra utcára tenniük, a hatóságok nem intézkedtek.
Mára Böjte Csaba tevékenységét szerte a Kárpát-medencében és Romániában hivatalos szinten is elismerik. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány egyébként alapvetően még mindig a nehéz sorsú gyermekekre fókuszál (ruha, étel, szállás), de „teljes családot épít” – most már a csobánkai Élet Házában, gyermekvédelmi központokban, magániskolákban, kollégiumokban, napközikben is, ahol számtalan emberi élet születik újjá.
hírTV/MNO