Gyermek Jézus a pápának – ezer árva gyerektől kapja ajándékba a szentatya Csíksomlyón a faragott szobrot

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_b_gyerek_jezus_demiart.jpgMost még a marosszentannai Demeter József fafaragó műhelyében van, de június elsején Ferenc pápa kapja majd ezer árva gyermektől ajándékba a hársfából készült Gyermek Jézus-szobrot. A Prágai Kis Jézus hatvancentis másolatát székely motívumokba öltöztette és magyar koronázási ékszerekkel látta el az alkotó, aki Böjte Csaba ferences szerzetestől kapta a nemes megbízást. A kis Jézus a magyar koronázási ékszerekkel.

Elkészült, a napokban el is viszik Demeter József fafaragótól a Ferenc pápának készült, hatvan centiméteres faszobrot, amelyet június elsején fog a szentatyának ajándékozni a Dévai Szent Ferenc alapítvány alapítója, Böjte Csaba ezer árva gyermekkel együtt.
A marosszentannai Demeter József évek óta foglalkozik kegyszobrok faragásával, nem először készít ajándékszobrot a pápának sem: tavaly egy faragott Szent József-szobrát vitték a szentatyának magyar zarándokok. Ezúttal a csíksomlyói pápalátogatásra készülve készítette el a Prágai Kis Jézus másolatát.
„Ez egy hatvancentis másolata a Prágai Kis Jézusnak, az eredeti 1628-ból való. Az a különlegessége ennek a gyermek Jézusnak, hogy öltöztető szobor, ruhatára páratlanul gazdag. Királyi palásttal és koronával rendelkezik, Böjte atya kérése az volt, hogy magyar királyi korona legyen a szobron, és országalma a kezében. Az én ötletem volt pedig, hogy a barokkos ornamentikával ellátott ruhája helyett székely varrottas motívumokba öltöztessük – mutatta a hársfából készült alkotást a marosszentannai mester, aki nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy éppen az ő szobrával ajándékozzák meg a pápát.
Az ajándékba készült szobor harminc centiméteres, pácolt változatait eladásra is készítik a marosszentannai műhelyben, azokat majd kiviszik Csíksomlyóra a pápalátogatás alatt és a pünkösdi búcsún, és eladásra kínálják. A gyermeki pajkosságért. Új egyházi ünnep indulhat Csíksomlyóról Akár egy újabb nagy egyházi ünnep origója is lehet Csíksomlyó, amennyiben Ferenc pápa Böjte Csaba ferences szerzetes kérésére, a pápalátogatás alkalmából a gyermek Jézus napjává nyilvánítaná június 1-jét. Új ünnep is lehet Az ajándékból és Böjte atya kéréséből akár egy új egyházi ünnep is lehet, ugyanis a szobor történetéhez tartozik, hogy Csaba testvér meg akarja kérni a katolikus egyház fejét, tegye június elsejét a Gyermek Jézus napjává. 
„Olyan koravének vagyunk. Holott a mi Urunk Jézus Krisztus kétezer éve, amikor közénk jött, biztos volt baj akkor is elég, de nem azzal kezdte, hogy mennyi baj van, hanem elment, egyet bújócskázott Názáret poros utcáin a gyerekekkel. Mielőtt egy csodát tett vagy egy jót prédikált volna, kergetőzött jócskán. Sőt azt mondta, ha nem leszünk olyanok, mint a gyerekek, nem megyünk be a mennyek országába. Ez a gyermeki, vidám lelkület hiányzik az egyházunkból, de a társadalmunkból is” – foglalta össze korábban az elképzelés szükségességét Csaba testvér.
Az eredeti szobor A Prágai Kis Jézus eredetileg egy öltöztető szobor, a gyermek Jézusnak a prágai karmelita kolostorban lévő kegyszobra, az osztrák–cseh barokk újjászületés egyik legjellegzetesebb kultikus szimbóluma. A világmindenség gyermeki Ura koronával a fején, királyi palástban, baljában a földgömböt jelképező aranyalmával, gyűrűs jobbjával mellkeresztes főpapként áldást oszt. Öltöztető szobor, ruhatára páratlanul gazdag. A köpenykéket fogadalomból ajánlották fel, 1743-ban Mária Terézia is egy maga hímezte köpenykét ajándékozott.
Szász Cs. Emese
Fotó: Haáz Vince
www.szekelyhon.ro