Beszélgetések a Szent István-terv margóján 2.

b_300_300_16777215_00_images_stories_1704510_nagy.jpgNagyszabású tervvel állt elő a dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója Böjte Csaba ferences szerzetes. Az Erdély fellendítését célzó, Szent István elnevezésű tervnek három fejezete van.

 

 

Az első: hogyan lehetne közös munkával Erdély és Székelyföld arculatát Tündérkertté alakítani, gondozásba venni a jelenlegi elhanyagolt faluhatárokat, patakmedreket, útszéleket. A második a roncsház program, amely arra keres megoldást, miként lehetne a faluképet rontó, omladozó házakat kijavítani, illetve újat építeni helyettük. A harmadik a Kárpát-medencei népnevelést kívánja megszervezni.
Sok közösség lázba jött a Böjte Csaba ferences szerzetes által meghirdetett Szent István tervtől. Kisebb-nagyobb települések közösségei, vagy csak magánemberek máris nagytakarítást, szemétgyűjtést szerveztek, illetve szerveznek.
Korábban is volt ilyen az iskola, a polgármesteri hivatal kezdeményezésében vagy egy Föld-napi faültetési akcióban. De ez most más. Házunkban is végzünk egyszer-kétszer igazi nagytakarítást, sokan épp Húsvét ás Karácsony előtt. De ez most más.
A Szent István terv olyan erdélyi megújulást szeretne, amely nyilván takarítással kezdődik, de amely aztán úgy is maradna. Az a takarítás amikor nemcsak a szőnyeget rázzuk ki, porolunk, sepregetünk és elhordjuk a szemetet, hanem a dolgokat úgy helyre tesszük, hogy ott is maradnak. No, de lehet ilyent? Nos, Csaba testvér úgy gondolja, úgy hiszi, hogy lehet, s mint kiderül sok erdélyi épp erre vár. Hogy valaki, hiteles ember higgye, hogy lehet és ők készek beállni mögéje. Mert hát jót tenni, jó!
A Szent István-terv megjelent írásban az Erdély.ma portálon, de tudjuk sokan így nem férnek hozzá és vannak olyanok is, akik nem tudják végigolvasni. A Marosvásárhelyi Rádió Jelenlét műsora ezért arra kérte Csaba testvért, hogy ismertesse szó szerint a Szent István munkatervét, annál is inkább, mert hamarosan sor kerül a második megbeszélésre.
Marosvásárhelyi Rádió
* * *
A Szent István-terv kapcsán létrehoztunk egy levelezési listát, amelyre úgy lehet feliratkozni, ha küldünk egy üres levelet a szentistvan-terv+subscribe[kukac]googlegroups.com címre (a [kukac] a @ jellel helyettesítendő).
Hallgassa meg Kiss Dénes összeállítását, amely a Marosvásárhelyi Rádió Jelenlét című műsorában hangzott el: