Aki a bátorság kegyelmét elhozta

b_300_300_16777215_00_images_stories_szent_laszlo_ereklye.jpgSzent Lászlót ünneplik ezekben a napokban a megye több településén: Erdély védőszentjének Győrben őrzött csontereklyéje előtt hívők százai imádkoztak tegnap este Csíksomlyón. A kegytárgyat erdélyi „körútra” hordozó Böjte Csaba testvér szentbeszédében úgy fogalmazott, Szent László a bátorság kegyelmét hozta el nekünk.

„Fel merjük-e vállalni ma a feladatainkat? Szembe merünk-e nézni a nehézségekkel úgy, ahogy azt Szent László tette? Aki polgárháborús helyzetben került hatalomra, de szembement a megpróbáltatásokkal, törvényt alkotott, megvédte népét az ellenségtől és küzdött értük. Jó lenne, ha mindenki szívét eltöltené az ő bátorsága, ereje” – mondta tegnap esti prédikációjában Böjte Csaba ferences testvér, aki – több mint húsz erdélyi település között – Csíksomlyóra is elhozta az egykori magyar király Győrött őrzött csontereklyéjét.
Szent László ereklyéje útjának egyetlen célját Csaba testvér úgy határozta meg, „a nagyböjti szentidőben Szent László segítségével megújulni hitben, reményben, szeretetben. Elmélyülni Isten és testvéreink, népünk iránti elkötelezettségben.” Az ereklyét elsősorban olyan településekre vagy azok közelébe viszik el, ahol a Szent Ferenc Alapítványnak otthonai működnek. Ezek vezetőit Csaba testvér arra biztatta, hogy nagyböjti feladatként Szent László életéről elmélkedjenek, beszélgessenek a gyerekekkel, imájukba foglalva készüljenek az ereklye fogadására. „Egyházunk tanítása szerint Szent László ma is él a jó Isten jobbján, mint Erdély népének, földjének védőszentje, patrónusa! Hisszük, hogy közbenjár értünk, színe előtt kimondott elhatározásainkat segíti jó végre vinni. Ezért meghívjuk szeretettel szülőföldünkre, hogy segítsen az idei nagyböjtben a keresztségi fogadalomban Istennel kötött szövetségünket megújítani, és a Kárpát-medencei magyarság összetartozását megpecsételő vérszerződését tudatosan megünnepelni, most, hogy a kettős állampolgárság adta törvény lehetőséget ad a határok által szétszabdalt népünk békés egyesítésére” – írta még a „körút” előtt kelt levelében Csaba testvér.
A megyébe a múlt csütörtökön érkezett kegytárgy különben ma Gyergyóditróban kerül az ottani templom oltárára, holnap Gyergyószentmiklóson imádkoznak előtte, szerdán Gyimesbükkre viszik, majd a csütörtöki tusnádfürdői szentmisét követően a Kovászna megyei hívek is megnézhetik.
„Szent László szent volt, és magyar szent volt. Istenhez való tartozásán keresztül élte meg a nemzethez való tartozását. Életpéldájával arra int bennünket, hogy aki jó magyar akar lenni, az előbb igyekezzék jó keresztény lenni, mert a nemzet életét védeni, nemzetet menteni csak a kereszténység talaján lehet. A Szent László-i szellemiség előtti hódolatunkkal, ereklyéjének megérintésével arra kérjük őt, segítsen minket abban a törekvésünkben, hogy hiteles keresztényekként tudjunk jó magyarok lenni és maradni” – fogalmazott lapunknak a Szent László-ereklye előtti hódolat jelentéséről, lényegéről fr. Péter Arthur OFM csíksomlyói ferences házfőnök.
Ereklyetisztelet
A Magyar Katolikus Lexikon szerint ereklyének vagy relikviának a nagy vallási személyiségek testi maradványai, ruhái és használati tárgyai minősülnek. Elsősorban Jézus Krisztussal és Szűz Máriával kapcsolatos tárgyak, valamint a szentek maradványai és használati tárgyai részesülnek az ereklyének kijáró kultikus tiszteletben. A Bibliában az ereklye a csodák leírásában szerepel. A körmenetekben, érintésben vagy csókban kifejeződő ereklyetisztelt alapja az a hit, hogy Jézus Krisztus, Szűz Mária, a próféták és a szentek ereje haláluk után is hat; célja az ebben az erőben való részesedés. Az ereklyetisztelet tágabb értelemben a vallásosság erényének, a szentek tiszteletének megnyilvánulása.
Borsodi L. László – Mihály László
honline.ro