Böjte Csaba tanításai Hajdúdorogon

Székesegyházunkban járt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes 2012. április 24-én. Előadását három életfilozófia mentén építette fel, melyek mellett, napjaink rohanó világában képesek lehetünk elmenni.

 

 

A mai kor emberének sokszor nincs kedve vagy ereje megtenni dolgokat, felvállalni és elvégezni küldetéseit. Ám aki figyelmesen olvassa a Bibliát, az felfigyelhet arra, hogy a szentjeink sosem a halandóságukból adódó határaik miatt aggódtak, ehelyett az Isten hívására, kérésére összpontosítottak.  Ha az előttünk álló feladatokra tekintjük, akkor ez a látásmód távlatokat nyithat meg előttünk. A Szűzanyánk életét szemlélve is azt látjuk, hogy nem a nehézségeket és a buktatókat keresve vágott bele a reá kiszabott feladatoknak, hanem szívében hittel és bizalommal végezte be azokat. Csaba atya is azt tanácsolta a megjelenteknek, hogy ne féljenek belevágni abba, amire úgy érzik őszintén szükségük van, hiszen ezt a vágyat maga az Isten ültette el híveinek lelkébe. Bármilyen kicsinek is érezzük hozzá magunkat, a Megváltó megtalálja majd a módját, hogy segítsen minket célunk elérésében, hiszen sosem kér tőlünk lehetetlent. Szemléltetésképpen saját sorsát hozta fel példának, elmesélve hogyan kezdett árva gyerekekkel foglalkozni, és miképp találta meg ebben hivatását.
Életünkben szerepet játszik egy másik fontos tényező is, az idő illetve annak hiánya. Sajnálatosan gyakran előfordul, hogy nem szentelünk egymásra elegendő figyelmet, annyira el vagyunk foglalva a saját problémáinkkal. Bár tudjuk ez nem helyes, mindig találunk kifogásokat, amivel mentegethetjük önmagunkat. Nem szabad felednünk, hogy a befektetett energiánk többszörösen megtérülnek majd, hiszen minél többet merünk tenni Isten nevében, annál többet fog tenni az Isten a mi érdekünkben.
Végezetül a napjainkat, hangulatunkat befolyásoló gondokról és ezek hatásairól osztott meg néhány anekdotát hallgatóságával a bölcs szerzetes. Felkérte a jelenlévőket, hogy ne keserítsék egymást a negatív tartalmú gondolataikkal, mert ezek öngerjesztő folyamatokat indítanak el bennünk. Vegyük észre, hogy a földön mennyi jóság, szépség és szeretet vesz minket körül, és tanuljuk meg emberi kapcsolataink során is ezt kommunikálni beszélgetőtársaink felé.
Búcsúzóul közös imádság keretében könyörgött az Úrhoz, hogy segítse meg a hajdúdorogi görögkatolikusokat, akiknek a mielőbbi találkozás ígéreteként házi feladatként magnifikátok írását és gyűjtését kérte.
www.haon.hu