Őrzik Apor Vilmos püspök emlékét

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Boldog-apor-vilmos-konyorogj-erettunk/viewsize/P1200376.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Boldog-apor-vilmos-konyorogj-erettunk/viewsize/P1200376.jpg'

P1200376.jpgGyőrtől 900 kilométerre, Kovásznán szentelt fel Boldog Apor Vilmos püspök emlékére készített domborművet Pápai Lajos megyés püspök.

A Böjte Csaba irányította alapítvány gyermekotthona falát immár győriek által állíttatott alkotás díszíti.
Kilencszáz kilométer nagy távolság. Nagy távolság, ha kocsival vagy busszal utazik az ember. Jól tudják ezt azok, akik a hétvégén tették meg a távot Győrtől Kovásznáig. De ők azt is tudják, hogy a nagy távolság az emberek között legyőzhető összefogással, szeretettel, segíteni akarással.
A történet tíz évvel ezelőtt kezdődött. Akkor rendezték meg először a dévai Szent Ferenc Alapítvány javára a Szeretet Napok elnevezésű programot, amely évről évre elismerést, ismertséget és sikert hoz Böjte Csaba gyermekmentő missziójának. A jótékonysági akció bevételéből létesült a gyermekotthon Kovásznán, amely évről évre gyarapszik: ma már 38 bent lakó és 18 napközis gyermeknek jelenti az iskolát, az otthont, a boldogulás és a felemelkedés lehetőségét. Így létesült tehát híd a nyugat-magyarországi megyeszékhely és a legkeletibb magyar város között. A híd egyik fontos pillérére emlékeztek a hétvégén az erdélyi városban: az első boldoggá avatott székely, a Győrött vértanúhalált halt Apor Vilmos püspök domborművét avatták fel, amely az ő nevét viselő szeretetház homlokzatán kapott méltó helyet.
A győri kereszténydemokraták karolták fel az ötletet, amely évekkel ezelőtt fogalmazódott meg: maradandó emléket kellene állítani Kovásznán Apor püspöknek. A szándék a közelmúltban fejlődött erős akarattá. Az Oláh Ferenc vendéglős elnökletével tavaly év végén alakult Országzászló Alapítvány tűzte ki céljául a megvalósítást, s gyűjtésbe kezdtek. S adakoztak a kereszténydemokraták, győri polgárok, gazdálkodó szervezetek, csornai és Győr környéki gazdák. A mű megalkotására a Magyar Örökségdíjas Rieger Tibor szobrászművészt nyerték meg, aki ajándékként készítette el a mintát a domborműhöz.
Szombat délelőtt benépesült a kovásznai gyermekotthon udvara – csupán Győrből kétbusznyi zarándok érkezett. Akkor leplezte le ugyanis az alkotást Pergel Elza, a KDNP győri elnöke és Apor Csaba, a vértanú püspök unokaöccse, majd Pápai Lajos győri megyés püspök áldotta azt meg.
Pápai Lajos a Kisalföld érdeklődésére elmondta, szívesen tett eleget a felkérésnek, hiszen a püspökség által is támogatott Szeretet Napok immár tíz éve segíti a dévai Szent Ferenc-alapítványt. A vértanú püspök emlékének ápolása ugyancsak szívügye kell legyen az utódnak, s e két nemes cél Kovásznán találkozott.
Ugyancsak kettős indokot említett beszédében Pergel Elza. Mint mondta, két kiváló keresztény ember munkássága előtt kívánnak tisztelegni: a mártír püspök és a gyermekmentő szerzetes, azaz Apor Vilmos és Böjte Csaba. A ferences atya az összefogás fontosságát emelte ki. Mint említette, ha megfogjuk egymás kezét s nem eresztjük, nagy dolgokat vihetünk véghez. Ez kell ahhoz, hogy ne hulljanak szét családok, s ahhoz is, hogy a magyarság megmaradjon.
Az avatás előtt a helyi templomban tartott szentmisén Pápai Lajos bemutatta az ajándékba hozott Apor Vilmos-ereklyét, halálakor viselt, vérrel áztatott ingének egy darabkáját. Ezt késő délután Torján, az Apor család kápolnájában is megtette. Vasárnap pedig Csíksomlyón, a kegytemplomban helyezte el végső helyén. De a végső hely valójában időleges, hiszen az ereklye e napokban máris útnak indul, Erdély számos helyén láthatják majd a hívek.
Somodi Géza
www.kisalfold.hu