Giesswein-emlékérem Böjte atyának

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_kisalfoldon.jpgAz árva gyermekek felkarolásáért, neveléséért, áldozatos munkájáért a Magyaróvári Szent Gotthárd Római Katolikus Egyházközség Giesswein Sándor Emlékbizottsága emlékéremmel tüntette ki Böjte Csaba ferences rendi szerzetest.

A Magyaróvári Szent Gotthárd Római Katolikus Egyházközség Giesswein Sándor Emlékbizottsága vasárnap szentmise keretében tartotta emlékérem-átadó ünnepségét. Idén a bizottság áldozatos munkájáért, az árvák felkarolásában és nevelésében kifejtett tevékenységéért Böjte Csaba ferences rendi szerzetest ismerte el Giesswein-emlékéremmel.
Az ünnepi szentmisét Böjte atya mutatta be. Az Erdély 68 településén jelenleg mintegy 3800 árvát felkaroló szerzetes beszédét „a hit halott cselekedetek nélkül" gondolatra építette fel. A dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója egymás elfogadására bátorított, hogy merjünk szembenézni a nehézségekkel és mondjunk ellen a panaszkodásnak. A kölcsönös szeretetre buzdította a zsúfolásig megtelt Szent Gotthárd-plébániatemplom hallgatóságát.
„Minden ember Isten remekműve, egy csoda" – fogalmazott a szerzetes, akinek szavaiból a jóság áradt, néhol humorral fűszerezve gondolatait.
Nagy József prépost áldást mondott Csaba atyára és segítő munkatársaira.
A megjelentek Böjte atya életének fő mozzanatait is megismerhették: 1959-ben Kolozsváron született. Autóvillamossági szerelőnek tanult, majd szakmáját feladva bányászként dolgozott. 1989-ben avatták pappá. 1992-ben helyezték Dévára, ahol oltalmába fogadott néhány utcagyereket és akikkel az évtizedek óta üresen álló ferences kolostorba költözött. Azóta Erdély 68 településén működtet otthonokat, a gyermekvédelemben eltöltött két évtizede alatt mintegy 4600 árvát fogadott szárnyai alá.
Böjte atya, aki nem először látogatott Mosonmagyaróvárra, a Kisalföld érdeklődésére elmondta: „Ez az emlékérem nemcsak az én munkám, hanem az engem segítők elismerése is."
Csaba atya – akit a csíkszeredai Roll együttes tagjai is elkísértek és zenéjükkel színesítették az ünnepet – a napokban missziós munkáját több hazai városban folytatja.
Hozzátette: az alapítvány elsősorban adományokból tartja fenn az otthonokat. Természetesen nem csak pénzbeli segítséget lehet nyújtani: a támogatás egy jó módja a „táv"-örökbefogadása egy-egy árvának, de ha valaki az ünnepi ebéd elkészítésében segítene, azt is szívesen fogadják.
Október folyamán a hívek adományaikat elhelyezhették egy gyűjtőládában az alapítvány javára, de a vasárnapi kosaras gyűjtés során összegyűlt forintokat is az erdélyi árváknak ajánlották fel.
Az ünnepség végén megkoszorúzták Kovács K. Zoltán emléktábláját, Giesswein Sándor emlékszobrát. Csaba atya röviden szólt az egybegyűlteknek az egyházközség szépen felújított közösségi házánál és a Giesswein Sándor Terem előtt is.
Az Erdély 68 településén jelenleg mintegy 3800 árvát felkaroló szerzetes beszédét „a hit halott cselekedetek nélkül" gondolatra építette fel.
Mészely Réka/ www.kisalfold.hu