Minden ember Isten alkotta csoda

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_bojte_atya02.jpgNemsokára megnyílik az alapítvány hatvankilencedik, édesanyákat is befogadó Szent Mónika háza Csíkszeredában.

Húsz éves a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az intézmény otthonaiban két évtized alatt négyezer-hatszáz gyermek fordult meg. Jelenleg hatvannyolc házban kétezer-háromszáz fiatalról gondoskodnak. –A hozzánk kerülő gyerekek a nehézségek, a kudarcok hatására tele vannak szorongással, félelemmel. A mi dolgunk arra biztatni őket, hogy merjenek álmodni, terveket szőni és a céljaikat becsületes munkával elérni - meséli Böjte Csaba alapító, ferences rendi szerzetes. A Duna Televízió, a Duna World, az M1 és a Kossuth Rádió december 16-án Jónak lenni jó címmel adakozással egybekötött egész napos műsorfolyammal segíti az alapítványt. (LEAD)
Nemsokára megnyílik az alapítvány hatvankilencedik, édesanyákat is befogadó Szent Mónika háza Csíkszeredában. Hogy lehet egy ekkora intézményt összetartani, működtetni, irányítani?
Az autonómia híve vagyok. Meggyőződésem, hogy a függetlenséget nem csak kérnünk, hanem adnunk is kell, mind a nevelőknek, mind a gyerekeknek. Az a jó, ha egy-egy ház vezetője magának érzi az otthon, és a „gyerekei” sorsát, és a döntéseket is sok kérdésben maga hozza meg. Ha lehetőséget adunk az embereknek, hogy jó pályán haladjanak, hogy bizonyítsanak, a legtöbben ezt örömmel meg is teszik. Ugyanez vonatkozik a gyerekekre is. A fiatalok szeretnek versenyezni, ki ügyesebb, ki okosabb, vagy éppen ki tud csúfabbat mondani, messzibb köpni. Ha azt kérdezem tőlük, hogy ki tudja szebben elmondani a verset, vagy jobban megtanulni a szorzótáblát, ennek a versenynek is ugyanakkora lendülettel állnak neki. Minden emberben megvan a vágy, hogy értékeset hozzon létre. A hidegben nem csírázik ki a búzaszem, ha viszont süt a nap, és öntözi a langyos zápor, akkor feléled benne a növekedési vágy. A pedagógus is olyan kell, hogy legyen, mint a meleg tavaszi eső, aki biztosítja a feltételeket, hogy a gyerek merjen kibontakozni, a tehetségét megmutatni.
Többször elmondta, hogy a fiatalok oktatásában az elméleti tudás elsajátítása mellett a kétkezi munkára is nagy hangsúlyt kell fektetni.
Bizonyított tény, hogy ha valaki jól használja a kezét, az a szellemi teljesítőképességére is pozitívan hat. Sajnos, rengeteg az élhetetlen értelmiségi a Kárpát-medencében. Aki egyetemet végzett, annak megélhetést kellene biztosítania más embereknek, nem pedig három-négy diplomával munka nélkül maradni. Szégyelljék magukat azok az egyetemek, amelyek életképtelen fiatalokat adnak a világnak. A XXI. század magyarja csak segélyből tud megélni? Ha ez így van, az hatalmas tragédia. Az iskolák azért vannak, hogy bajnokokat képezzenek, élő halottakat nevelni bűn. Az mégis csak csúfság, hogy Csíkszeredában a nálunk tanuló, árva gyerekek majdnem kétszer olyan arányban mentek át az érettségin, mint az állami iskolákba járók. El kell gondolkoznunk, hogy mi lehet ennek az oka! Ha ránk bízták azokat a gyerekeket, akkor menjenek át az érettségin, tudjanak megélni. Nem hiszem, hogy Isten lehetetlen feladatot bízott ránk.
Talán a korunk betegsége, hogy sokan - gyerekek, felnőttek egyaránt - célok nélkül tengődnek, bizalmatlanok, nem hisznek sem magukban, sem másokban.
Sajnos, a média sokszor csak a bajról, a veszélyről tudósít. Ettől mindenki elbizonytalanodik. A mi Urunk Jézus Krisztus mindig biztat, bátorít, ne féljetek, bízzatok, bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. A gonosz lélek az, aki állandóan pánikot kelt, aki azt hirdeti, úgy sem sikerül, úgy sem lesz jó. Az újságírók, a pedagógusok és mi, papok is el kell, hogy gondolkodjunk, kinek a szócsövei is vagyunk. Az élő, teremtő Istené, vagy a mindent leszóló, gyalázó Sátáné? Sajnos, attól tartok, hogy a mai világban nagyon sokan a gonosz lélek eszközei.
A média egyaránt szolgálhat jó és rossz ügyet...
Nagyszerű, amikor a televízióban nézhetjük az olimpiát, hiszen bajnokokat, példaképeket ismerhetünk meg, akik verejtékes munkával hatalmas eredményeket tudtak elérni. Rossz, amikor kizárólag a hátul kullogókról hallhatunk, olvashatunk, akik nem csinálnak semmit, nincsenek céljaik, azon kívül, hogy híresek akarnak lenni. Még több bajnokot, még több példaképet kellene mutatni az embereknek! Sportolókat, kutatókat, művészeket, tudósokat. Ha a média irányt ad, biztat, ha látjuk, hogy másoknak sikerült, akkor talán könnyebben elhisszük, hogy a Kárpát- medencéből, Erdélyből is elérhető az ég. Merjünk bajnokok lenni! Minden ember Isten alkotta csoda, és ezt mindenkinek tudnia kell magáról.
December 16-án a közmédia egész napos jótékonysági műsorral támogatja a Dévai Szent Ferenc Alapítványt. Az adásban lesznek stúdióbeszélgetések, élő bejelentkezések, kisfilmek, és több, az alapítvány otthonaiban felnőtt fiatalt is megismerhetünk.
Rengeteg előítélet van: kutyából nem lesz szalonna, nem esik messze az alma a fájától… Én olyan fiatalokat szeretnék bemutatni, akik köztünk nőttek fel, és jelentős eredményeket értek el, egyetemet, főiskolát végeztek, családot alapítottak, annak ellenére, hogy nem ilyen példát láttak otthon. Ők mondják majd el, hogy milyen lett Déva – szép is lenne, ha húsz év után nekem kellene beszélnem róla. Remélem, a nézők is megértik, hogy „sokszorosítani kell önmagunkat”, az értékeket tovább kell adnunk gyermekeinknek, tanítványainknak.
Közeledik az év vége, milyen tervei vannak az alapítványnak 2013-ra?
Legfőbb célunk: konkurenciát teremteni. Meggyőződésem, hogy a szociális problémákat sem az állam, sem az egyház nem képes egyedül megoldani. Jó a bajban levőkön segíteni, és én azt szeretném, hogy minden ember ott, ahol él, a maga utcájában, falujában, merjen lehajolni egy- egy szorult helyzetben levő gyermekhez. Legyen érték az ember! Jézus Krisztusnak is érték volt Saul, pedig üldözte Jézus követőit. Jézus éjnek idején, átdöfött lábbal a damaszkuszi úton megkereste, beszélt vele, és Saulból Szent Pál lett, a népek apostola, aki megírta a szeretet himnuszát. Hiszem, hogy minden emberben, legyen szegény, koldus, kitaszított, ott egy szeretethimnusz.
XVI. Benedek pápa 2012-ben meghirdette a Hit évét. Mi a karácsony üzenete az emberek számára a Hit évében?
A gyerekeknek úgy szoktam mesélni, hogy a mi Urunk Istenünk azt mondta az ő Szent Fiának, menj le a földre, magyarázd meg az embereknek, hogy sokkal többre jutnak, ha békében, szeretetben élnek, mint ha ellenségeskednek, háborúznak. Mondd el nekik a szeretet parancsát, váltsd meg őket. És Jézus egyedül nekivágott ennek a hatalmas feladatnak. Karácsony éjszakáján megszületett egy istállóban, és a hitével, a szeretetével, a reményével jobbá tette a világot. A Jóisten a mi „tarisznyánkba” is beletette a hitet, a reményt, a szeretetet. Csak mernünk kell használni ezeket az adományokat, biztos, hogy szebb lesz a jövő.
Lázár Fruzsina