Böjte Csaba Sopronban: a nevelés a szív dolga

Sopronba látogatott Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója és Kovács Katalin szalézi nővér. Fotó: Magasi Minden gyerek Isten ajándéka, a bennük szunnyadó tehetség kibontakoztatása a pedagógus feladata – nyilatkozta Böjte Csaba atya a Segíteni a szeretet nyelvén című soproni konferencián.

 

 

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója és Kovács Katalin szalézi nővér látogatott Sopronba. Ők az NYME Benedek Kar Don Bosco Szakkollégiumának Segíteni a szeretet nyelvén című konferenciáján tartottak előadást.
– Húsz éve indult az erdélyi hányatott sorsú gyerekek megmentését célzó alapítvány munkája. Ez idő alatt közel ötezer gyermeket fogadtunk be. Napjainkban egész Erdélyben hetvenkét helyszínen viseljük gondját a több mint kétezer gyereknek – nyilatkozta a Kisalföldnek Böjte Csaba atya. – Örülünk annak, hogy a tőlünk kikerülő fiatalok valamennyien talpra álltak.
Akadnak közöttük már családosak, s egyetemet végzettek is. Minden gyerek Isten ajándéka, az isteni szeretetet kell látnunk bennük, s azt a „csomagot", amit a Teremtő a csöppségek szívébe zárt. Ők a XXI. század József Attilái, Bartók Bélái vagy épp más irányú tehetségei. A pedagógus dolga, hogy ezt segítsen kibontani. A nevelőben meg kell hogy legyen az aranyásók kíváncsisága. Ki kell derítenie, mivel „tarisznyázta fel" Isten a gyereket, amiből majd mindannyiunknak adhat. Ettől válhat izgalmassá az új tanév.
– A soproni konferenciára elhoztam a 400 éve fejedelemmé vált Bethlen Gábor zászlaját is – folytatta Böjte Csaba. – Kiegyezett a törökkel, különböző pártokkal, felekezetekkel, s így vele kezdődött Erdély aranykora. Ez is arra utal, mennyire fontos a párbeszéd. Akár családon belül – sajnos, sok a széthullott család – vagy más társadalmi csoportok között. Ugyancsak kívánatos az egymással szembeni előítéletek, félelmek lebontása. A fölösleges feszültségek energiájából sok szép dolgot lehetne közösen létrehozni.
A soproni születésű szalézi nővér, a mogyoródi közösségből érkezett Kovács Katalin érdeklődésünkre elmondta: a nevelés a szív dolga. Ha megtalálja a pedagógus a gyermek szívéhez a kulcsot, és szeretetteli törődéssel, odafigyeléssel elfogadja a lelkét, példamutatással nagy lépést tehet előre, hogy adott esetben a gyermek képes legyen mindig a jobbik utat választani.
www.kisalfold.hu