Zakeus jó ember!!

b_300_300_16777215_00_images_stories_DSC_7636.JPG2014. november 18. – Kedd
„Zakeus, gyere le gyorsan, mert ma a te házadban kell megszállnom.” Lk 19. 
Csak béke beszédből lesz békemenet!
Jézus megszólítja Zakeust! Kettőjük között gondolkodásban, erkölcsi elkötelezettségben, sok-sok szempontból óriási a különbség, de Jézus képes megszólítani ezt az embert is! Mindenki intése ellenére meglátogatja, majd egy asztalhoz ül a bűnössel, párbeszédet kezdeményez és nem Jézus süllyed le Zakeus gondolkodási szintjére, hanem Zakeus nő fel Krisztushoz! Döbbenetes a párbeszéd ereje!
A tegnap két lány nagyon hajba kapott Déván, egy asztalhoz ültünk, szépen mindent megbeszéltünk, és mind testvérek keltünk fel a párbeszéd asztalától, és utána könnyű volt együtt továbbmenni! 
A jó szándékú párbeszéd, Isten egyik legszebb ajándéka! Nem vagyunk Krisztus követők, ha nem tudunk egy asztalhoz ülni a másképp gondolkodókkal! Kérdezik, hogy mi a véleményem, az üzleteket vasárnap be kell-e zárni? Jézus nem parancsot adott Zakeusnak, hanem jelenlétével, bölcs beszédével vágyat ébresztett ebben az emberben egy tisztább, értékesebb életre! Zakeus, akárcsak minden ember, lelke mélyén jót akar, ezért a felismert tisztaságot, értéket választja tudatosan, és ez Jézus igazi győzelme! Krisztus nem rákényszeríti Zakeusra a maga értékrendjét, hanem megérteti vele, hogy az Ő útja szebb, tisztább, messzebb vezet, és Zakeus magától dönt határozottan, ez az út mellett! Ha én megvagyok győződve, hogy értéket képviselek, akkor nagy-nagy alázattal példámmal, szavaimmal, egész életemmel meg kell tudjam osztani a kincsemet a testvéreimmel! 
Egy-egy döntés bevezetése előtt bölcsen érvelni kellene, mernünk kellene bemenni a másképp gondolkodók otthonába, és leülni az ők asztalához egy pohár borra, és őszintén, nyíltan elbeszélgetni mindenről! A mai ember nehezen viseli el az arroganciát! Romániában, a külföldön szavazni akaróktól elzárkózó arrogancia, megduplázta két hét alatt az ellenzékből induló elnökjelöltre adott szavazatokat, és így kilátástalan helyzetből ő győzedelmeskedett! Szerintem most, nem a szemben állást elmélyítő békemenetre van szükség, hanem mindenre kiterjedő párbeszédre!!!  
 
Kisebb testvéri alázattal, Csaba t. 
Abban az időben: Jézus Jerikó városán  haladt át. Élt ott egy Zakeus  nevű gazdag ember, aki a vámosok feje volt. Szerette volna látni és megismerni Jézust, de a tömeg miatt nem láthatta, mert alacsony termetű volt. Így hát előrefutott, felmászott  egy vad  fügefára, hogy  láthassa, mert Jézusnak arra kellett elhaladnia. Amikor Jézus odaért, felnézett és megszólította:
   
„Zakeus, gyere le gyorsan, mert ma a te házadban kell megszállnom.” Erre ő sietve lejött, és örömmel fogadta Jézust. Akik ezt látták, méltatlankodva megjegyezték: „Bűnös embernél  száll meg.”  Zakeus azonban odaállt az  Úr elé, és így szólt: „Nézd, Uram, vagyonom felét a szegényeknek adom, és  ha valakit  valamiben  megkárosítottam,  négyannyit  adok helyette.”   Jézus kijelentette: „Ma üdvösség köszöntött  erre a házra,  hiszen ő is Ábrahám fia. Az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és üdvözítse, ami elveszett.”
   Lk 19,1-10