Búcsú Vértessomlón

b_300_300_16777215_00_images_stories_Roviden_cstmisen2.jpgSzámos zarándok érkezett idén is a híres vértesi búcsújáróhelyre. A szentmisén a főpásztor megáldotta a gyermekáldásra váró és gyermek születésére készülő párokat. A Székesfehérvári Egyházmegye tudósítása.

A Vértessomlóra telepített hívek 1734-ben fényes körmenetben vitték a Szűzanya kegyképét a magyaróvári kapucinusok templomából a településre. 1736-ban Esterházy József a somlói erdő szélén düledező kápolnát megnagyobbíttatta és szentéllyel látta el. A hagyomány szerint a Boldogságos Szűz itt sok bajbajutott ember fohászát meghallgatta, s az elmúlt századokban e kép előtt imádkoztak a település és a környék hívei is. A község búcsújáróhellyé vált, ahová különösen Sarlós Boldogasszony napján zarándokolnak a közbenjárást kérők.
Őrizve a hagyományokat a helyiek idén is fogadták a környező településekről templomi és történelmi zászlókkal érkező, népviseletbe öltözött zarándokokat, akik a falu közepétől Spányi Antal megyéspüspök vezetésével gyalogosan közelítették meg a kegytemplomot. A zarándokok között ott voltak a környékbeli települések polgármesterei, és megtisztelte jelenlétével az ünnepet Czunyiné Bertalan Judit, új köznevelési államtitkár is.
Spányi Antal püspök Sarlós Boldogasszony búcsúünnepére évről évre hívja a családokat, különösen azokat, akik gyermekáldásra várnak vagy gyermek születésére készülnek. A szentmise keretében elsősorban őértük imádkozik, és a gyermeket hordozó Szűz Mária közbenjárását kérve főpásztori áldásban részesíti őket. A zarándoklaton közös imádságba foglalják nemcsak a jelenlevőket, hanem mindazokat, akik gyermeket szeretnének.
A kegytemplom szomszédságában megépített és virágokkal díszített oltárnál ebben az évben a főpásztor Böjte Csabával tartott ünnepi szentmisét. Isten áldását kérte a 25 éves pappá szentelési jubileumát ünneplő ferences szerzetesre.
Spányi Antal beszédében felhívta a figyelmet a búcsúnap lényegére, Mária és Erzsébet találkozásának jelentőségére: „Két asszonyt látunk, magunk előtt, akik titkok ismerői és hordozói voltak. Két asszonyt, akiknek a mindennap elvégzett kötelessége mellett az élete Istenben bízó imádságban telt. Így történhetett meg, hogy a két áldott asszony olyan életeket hordozott, amely nem pusztán az emberi természetbe írt törvény szerint fogantak meg. Általuk értjük meg legteljesebben az élet titkát – hogy az emberi élet Isten ajándéka.”
Beszédét zárva a főpásztor arra buzdította a jelenlevőket, hallgassanak úgy a belső hangra, ahogy azt Mária és Erzsébet tette. „Mária a Szentlélek vezetésére hagyatkozva indult el rokonához számos veszélyforrás ellenére, és a Lélek sugallata visszhangzott Erzsébet szavaiban, amelyet ma is imaként mond az egész Egyház. Vegyünk példát a két asszony hitéről, ne kételkedjünk a Lélek szavában. Legyen a szívünk mindig készen a hála énekére, váljunk Istenre figyelő, életet hordozó, a Lélekre hallgató hívő emberekké!”
A szentmise végén a főpásztor megáldotta a gyermekeket várókat és azokat, akik hálából zarándokoltak el a vértessomlói Máriához, mert imáikat meghallgatta a Szűzanya, és gyermekáldásban részültek.
A vértessomlói búcsúi szentmise után folytatódott az a kulturális templomfesztivál, amelyet a Vértesi Erdő Zrt. a vértessomlói önkormányzattal és a vértessomlói katolikus egyházközséggel közösen szervezett. A Vértesi Templom Fesztivál idén középpontba állította azt a történelmi tényt, hogy a Vértes hazánk azon ritka helyeinek egyike, ahol az évszázadok során több szerzetesrend is megtelepedett. Nem titkolt célja volt a fesztiválnak az is, hogy a földrengés következtében megsérült vértessomlói Sarlós Boldogasszony-templom teljes renoválása megtörténhessen.

Fotó: Berta Gábor
Magyar Kurír