November 13. a Magyar Nyelv Napja

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_img_4335-k.jpgMagyarországon  a Szent István által 1000-ben megszervezett államban latin volt a hivatalos nyelv 1844. november 13.-ig. Ekkor fogadta el az akkori országgyűlés alsó és felső háza - a német ellenében - a magyart hivatalos nyelvvé.

Kedves Magyar Nyelven Beszélő Testvéreim!
Magyarországon  a Szent István által 1000-ben megszervezett államban latin volt a hivatalos nyelv 1844. november 13.-ig. Ekkor fogadta el az akkori országgyűlés alsó és felső háza - a német ellenében - a magyart hivatalos nyelvvé.
Szeretettel kérlek, hogy minden házunkban ünnepélyesen emlékezzetek meg e szép vasárnapon, - mely itt Erdélyben az idén első ízben megrendezett Szórvány Magyarok napja is - a magyar nyelvről, annak szépségéről, értékéről. Jó lenne, ha kiválasztanátok egy pár szép verset, éneket és a szentmisék után egy - egy kis ünnepséget szerveznétek a plébánosokkal egyeztetve, hogy így öntudatosodjon, elmélyüljön bennünk az anyanyelvünk iránti ragaszkodás, szeretet.
Erdély nagy fejedelméről, iktári Bethlen Gáborról (Marosillye, 1580. november 15. – Gyulafehérvár, 1629. november 15.)   ugyancsak ezen a szép vasárnapon szeretnénk megemlékezni Marosillyén, 16.00 órai kezdettel. Erre a központi ünnepre is nagy szeretettel várjuk azokat, akik el tudnak jönni.
Szeretettel kérlek, - még idejében vagyunk - vegyétek komolyan a szervező munkát, hogy méltóan felkészülve, a gyermekeknek élményt nyújtva, tudjuk anyanyelvünket szépen megünnepelni!
Szeretettel,
Csaba t.

Nyomtatás   E-mail